Reizen

Fantastische fairways en prachtige greens in het noorden van Schotland

Nairn GC 6 hole approach

De mystieke Highlands zijn een plek van verlangen geweest sinds de fantasie televisieserie OUTLANDER, gebaseerd op de romanserie “Highland Saga” van Diana Gabaldon. Ze staan vooral bekend om hun imposante bergen, mysterieuze meren (zoals Loch Ness met het monster “Nessie”), kilometers aan zandstranden, pittoreske vissersdorpen, eenzame kastelen, kliffen met adembenemend uitzicht en natuurlijk trekken ze golfers aan met een verscheidenheid aan uitstekende golfbanen.

GC FortWilliam

De Highlands van Schotland bieden iets heel speciaals voor amateur golfers. Elk van de toeristische attracties, zoals de “North Coast 500”, de weg van en naar Inverness langs de noordkust, heeft uitstekende golfbanen in de buurt. Wereldberoemde banen zoals Royal Dornoch, Castle Stuart of Cabot Highlands, Nairn en Brora trekken liefhebbers van links golf. Er zijn veel “verborgen juweeltjes” in dit indrukwekkende landschap in het noorden van het “Home of Golf”. Daarom hebben deze veel bezochte klassiekers zich verenigd met andere banen in de regio’s Caithness, Inverness, Lochaber, Nairn, Ross-shire, Sky, Speyside en Sutherland om het merk Golf Highland (www.golfhighland.com) te vormen om de hele regio nog aantrekkelijker te maken voor golfers van over de hele wereld.

Royal Dornoch Championship 14e hole

Wat een reis naar de Highlands zo aantrekkelijk maakt, is dat er veel klassieke banen in deze regio zijn die zijn ontworpen door golflegendes. Naast Royal Dornoch en Nairn heeft Old Tom Morris (1821 – 1908) uit St Andrews andere traditionele banen ontworpen zoals Kingussie Golf in Speyside, Strathpeffer Spa en Tain Golf Club in Ross-shire. James Braid (1870 – 1950), de vijfvoudig kampioen van The Open (1901 – 1910), was verantwoordelijk voor de uitstekende lay-out van acht banen in de regio: Brora, Boat of Garten, Fortrose & Rosemarkie, Golspie, Granton of Spey, Muir of Ord, Newtonmore en Reay Golf Course.

Maar ook Amerikaanse sterren van moderne golfarchitectuur maakten gebruik van het prachtige kustlandschap niet ver van Inverness om twee topbanen te ontwerpen op de Cabot Highlands-site. Castle Stuart werd gebouwd door de Amerikaan Gil Hanse samen met Mark Parsinen. De tweede baan aan de Moray Firth van Tom Doak zal in 2025 worden geopend.

Durness GC

Iets anders kenmerkt de Highlands. De regio beschikt ook over spectaculaire 9-holes banen die altijd een omweg waard zijn, zoals Durness Golf Club. Ontworpen door lokale golfenthousiasten in 1988, biedt deze linksbaan een 18-holes ervaring in een van de meest adembenemende landschappen dankzij een tweede set tee boxen. Of Ullapool Golf Club, een schilderachtige maar uitdagende negenholesbaan, biedt een onvergetelijke golfervaring dankzij zijn spectaculaire uitzicht op zee en bergen – voor een ronde van 9 holes voor £25, met een dagkaart kost slechts £50.

De Highlands bieden ook volop culinaire hoogstandjes. De traditionele Highland-keuken is bijna net zo verleidelijk als golfen op de 31 Highland-banen. Verse zeevruchten, hartige kaas, rijke bloedworst, boterachtige shortbread en Schotse whisky zijn allemaal onderdeel van de ervaring.

Over Golf Highland
Golf Highland (opgericht in 1999) is een vereniging van 31 uitzonderlijke 18- en 9-holes golfbanen in het noorden van Schotland, verspreid over de regio’s Caithness, Inverness, Lochaber, Nairn, Ross-shire, Sky, Speyside en Sutherland. Een mix van bekende namen en minder bekende juweeltjes, typische linksbanen en parkbanen, veel ontworpen door bekende golfbaanarchitecten en legendes van het spel. Alleen al Old Tom Morris is verantwoordelijk voor vijf banen (Royal Dornoch, Nairn, Kingussie Golf in Speyside, Strathpeffer Spa en Tain), terwijl nog eens acht werden ontworpen door James Braid (Brora, Boat of Garten, Fortrose & Rosemarkie, Golspie, Granton of Spey, Muir of Ord, Newtonmore, Reay Golf Course). Alle 31 banen worden gepresenteerd op de website van het merk met een overzicht van de baan, de locatie en zelfs een weersvoorspelling met directe links naar de officiële websites van de individuele golfclubs, waar golfers meer details kunnen vinden over de banen, greenfees en nabijgelegen hotels of meteen een ronde kunnen boeken.
www.golfhighland.com