The Masters: Hideki Matsuyama wint zijn eerste majoor!

Omedetō Hideki Matsuyama de winnaar van de 85e Masters. De Japanner overwon een zenuwachtige start en werd de eerste Japanse speler die een major bij de mannen won.
Zijn voorsprong van vier slagen werd snel teruggebracht tot één toen hij de eerste bogeyde en Will Zalatoris begon met een paar birdies en uiteindelijk tweede wordt. Matsuyama verdiende met zijn overwinning ruim 2 miljoen dollar en Zalatoris kan ook zeer tevreden terugkijken nadat hij een cheque kreeg van ruim 1.2 miljoen.

Xander Schauffele leek het erg spannend te maken voor Matsuyama toen hij vier opeenvolgende birdies vanaf de 12e maakte terwijl Japanner een enorme fout maakte met zijn tweede op de 15e, waarbij hij zijn bal over de green sloeg en dat waarschijnlijk door de hoeveelheid adrenaline. Matsuyama vond daar het water en dat leidde tot een bogey-zes die zijn voorsprong vervolgens terugbracht tot slechts twee.

Schauffele nam toen echter een agressieve lijn naar de korte 16e en kwam een fractie te kort, zijn bal vloog naar links, miste de bunker maar vond het meer, wat de druk op de leider verlichtte toen hij juist een veilig tee shot naar de rechterkant van de green sloeg maar een drie-putt bogey maakte.

Schauffele verergerde zijn aanvankelijke fout door zijn derde over de achterkant van de green te gaan en hij had er nog drie nodig om zijn bal in de hole te zien verdwijnen, een triple-bogey zes . Matsuyama was naar 11-onder was gezakt en Zalatoris was inmiddels in het clubhuis met negen onder par.

De leider hield zichzelf stabiel met een ijzersterke par op de 17e, hamerde een perfecte drive op de laatste maar sloeg zijn tweede rechts de bunker in. Maar hij glimlachte even later nadat hij deze tot net binnen 2 meter van de hole had geslagen. Het missen van de par putt deed er weinig toe, want hij liet een tap-in achter voor een gedenkwaardige overwinning.

Op de laatste dag had het net zo goed de rookie Will Zalatoris (foto) kunnen zijn die er met de overwinning vandoor had kunnen gaan. Toen Matsuyama op de eerste hole een fairway-wood-weg naar rechts sloeg en begon met een bogey had Zalatoris net een birdie gemaakt op de tweede.Maar de Amerikaan vergiste zich op de volgende hole en maakte bogey waar Matsuyama antwoordde met een vier op de tweede een par vijf.

Matsuyama maakte vervolgens birdies op de achtste en negende. Amen Corner kwam eraan en toen hij zijn tweede slag van de dag liet vallen op de 12e wist hij deze direct weer te repareren op 13e met een birdie.

Matsuyama’s drie-putt op de 16e werd snel vergeten met een van de meest waardevolle pars van zijn carrière op de voorlaatste hole. Zijn 71 was net genoeg om Zalatoris (70) naar de tweede plaats te duwen, terwijl Schauffele 17 en 18 parde om te tekenen voor een 72 die hem op een gedeelde derde plaats achterliet met de 2015-kampioen Jordan Spieth.

Matsuyama zei via een vertaler: “Ik ben erg blij. Mijn zenuwen begonnen niet bij de tweede negen het was er al vanaf het begin en tot de allerlaatste putt. Ik zat de hele ronde aan mijn familie te denken en ik ben erg blij dat ik goed voor hun heb gespeeld. Ik hoop dat er nu nog vele Japanners zullen komen die hetzelfde bereiken”.

Hideki Matsuyama hoopt dat hij een pionier kan zijn voor andere Japanse golfers nadat hij zijn eerste major bij Augusta National heeft gewonnen.

Spieth behaalde zijn vijfde top-drie finish in acht Masters-optredens, waarbij Jon Rahm een roodgloeiende finish had met 66 slagen die hem naast Marc Leishman naar de top vijf duwde.

De hoop van oud-leider Justin Rose om het toernooi te winnen werd al snel verleden tijd toen hij op drie van de eerste vijf holes een bogey maakte. De tweevoudige runner-up kwam uiteindelijk met 74 slagen van de Augusta National om te zakken naar vijf onder. Patrick Reed en Corey Conners werden met 4-onder gedeeld achtste.

 

The Masters: Hideki Matsuyama pakt de leiding en Justin Rose op 4 slagen afstand!

The Masters: Justin Rose leidt en Dustin Johnson en Rory McIlroy missen de cut!

The Masters: Justin Rose leidt en hole-in-one voor Fleetwood