PGA Tour

The Masters: Justin Rose leidt en Dustin Johnson en Rory McIlroy missen de cut!

Tony Finau

De leider na de eerste ronde Justin Rose heeft met 72 slagen op de tweede dag de leiding in de 85e Masters kunnen behouden. Met 7-onder par nam de in Zuid-Afrika geboren Engelsman 1 slag voorsprong op Will Zalatoris en Brian Hartman. Titelverdediger Dustin Johnson en Rory McIlroy misten allebei de cut in het toernooi.

Rose had nog een goede back-nine nodig om zijn voorsprong te behouden halverwege de 85e Masters. Hij was drie over na vier bogeys en een birdie over de eerste zeven holes, waarbij zijn vier slagen voorsprong van de ene op de andere dag werd weggevaagd. Rose bleef rustig en met met een reeks pars en drie birdies in vier holes vanaf de 13e wist hij zichzelf terug te brengen naar zeven onder par.

Will Zalatoris (68 slagen) en Brian Harman (69 slagen) eindigden de dag op een gedeelde tweede plaats net voor Marc Leishman en de oplevende Jordan Spieth die met 5-onder gedeeld vierde staan. Justin Thomas deelt samen met Bernd Wiesberger en Tony Finau (66 slagen) met 4-onder de zesde plaats.

Maar titelverdediger Johnson miste de cut nadat hij drie slagen had laten vallen over de laatste vier holes om daarmee met vijf over te eindigen. De cut kwam op Augusta op +3 te liggen en ook Sergio Garcia, Brooks Koepka, Lee Westwood en de moedeloze McIlroy zaten onder de spelers die het toernooi thuis voor de tv verder mogen zien.

Zalatoris was een verrassende naam op zes onder nadat hij de laatste drie holes een birdie had gemaakt om met 31 slagen zijn tweede negen af te sluiten. Harman kan de vierde linkshandige speler worden die op Augusta wint.

Leishman mixte zes birdies met een eenzame bogey op 11 om op vijf onder te komen en een score die later werd geëvenaard door publiekslieveling Spieth.

Spieth navigeerde voorzichtig rond de eerste 11 holes maakte met twee birdies op 2 en 10, maakte toen zijn enige bogey van de dag op 12 waar hij de bunker vond en zijn putt binnen anderhalve meter miste. Met birdies op 13, 15 en 17 kwam hij met 68 slagen van de golfbaan.

Thomas, die Johnson als wereldkampioen nr. 1 zou kunnen onttronen met een overwinning op Augusta, had bijna een bogey vrije ronde toen hij op 18de zijn par miste en bogey maakte. Hij deelt nu de zesde plaats samen met Wiesberger, Finau, Si Woo Kim, Cameron Champ en Hideki Matsuyama.

Finau (foto boven) was op koers voor de laagste ronde van de dag na een prachtige eerste negen. Hij maakte een eagle op de tweede en vier birdies in vijf holes vanaf de zesde. De afsluitende bogey op 18, voor een ronde van 66 slagen, incasseerde hij en bleef opgewekt over zijn kansen om een eerste grote titel te behalen. De 31-jarige heeft een aantal zondagse teleurstellingen doorstaan sinds zijn enige PGA Tour-overwinning in Puerto Rico in 2016, waaronder drie nederlagen in play-offs.

Si Woo Kim toonde zijn frustratie na zijn drie-putt op 14e. De voormalig Players-kampioen moest vervolgens putten met zijn houten 3 nadat hij zijn putter had gebroken.