Rolf Muntz verrast in KLM Open

21-08-2008-klmopen2008-muntz.jpg

21-08-2008-klmopen2008-muntz.jpgZandvoort, 21 augustus – Rolf Muntz zorgde voor een daverende verrassing op de eerste dag van het KLM Open. De 39-jarige Nederlandse golfer gaat op de Kennemer Golf & Country Club aan de leiding na een geweldige ronde in 64 slagen (-6). Muntz, die in 2005 zijn speelrecht op de Europese Tour verloor en is afgezakt naar plaats 1196 op de wereldranglijst, speelde in lastige omstandigheden een sublieme ronde met zes birdies en verder pars. Muntz, die via een kwalificatiewedstrijd een plek in het KLM Open bemachtigde, was naar eigen zeggen niet verrast door zijn goede spel. ‘Ik speel op de lagere wedstrijdcircuits al een aantal weken prima. Het is mooi dat ik nu op dit niveau ook kan aantonen dat mijn spel steeds beter wordt.’

Muntz was de eerste Nederlandse winnaar op de European Tour met zijn zege in de Qatar Masters in het jaar 2000. Enkele jaren terug kwam de klad in zijn spel. Muntz probeert zich met man en macht terug te knokken op de European Tour. ‘Ik heb de afgelopen twee jaar mijn swing veranderd en hard aan mijn fysiek gewerkt, daar ga ik nu de vruchten van plukken.’

Achter Muntz delen de Engelsman John Bickerton en de Deen Sören Hansen de tweede plaats. Hansen is een van de spelers die zich met een goed resultaat in het KLM Open in het Europese Ryder Cup team hopen te spelen. Justin Rose, ook in de race voor een plek in het team van captain Nick Faldo, begon ook prima met een ronde 67 (-3).

Henrik Stenson, de nummer zes van de wereld, deed wat hij moet doen op de eerste dag. Na een degelijke eerste ronde -2 deelt hij de veertiende plaats met onder anderen Darren Clarke en voormalig US Open winnaar (2005) Michael Campbell.

De hoogst geklasseerde Nederlanders na Rolf Muntz zijn Robert-Jan Derksen en Wil Besseling die met 70 slagen binnenkwamen. Besseling, die door goede prestaties op de Challenge Tour zo goed als zeker promotie naar de Europese Tour in het volgende seizoen heeft afgedwongen, liet zien dat hij ook op de Europese Tour succesvol kan zijn. Ook de Nederlandse professionals Hiddo Uhlenbeck, Joost Steenkamer en John Boerdonk hebben na een 71 (+1) alle kans de cut te overleven.

Joost Luiten, vorig jaar sensationeel tweede in het KLM Open, kwam voor het eerst in bijna vier maanden weer aan de start van een toernooi. Luiten kwam ook tot een 71. Van zijn veelbesproken polsblessure had Luiten geen last gehad. ‘Nee, ik heb niets gevoeld. Ik maak helaas drie heel domme dubbel-bogeys, duidelijk een gevolg van te weinig wedstrijdritme en de verkeerde keuzes maken. Gelukkig maak ik ook een eagle (op hole 12) en flink was birdies. Als ik morgen die domme fouten kan vermijden moet ik zeker het weekend kunnen halen.’ Of Maarten Lafeber daar in slaagt is twijfelachtig. De winnaar van het Dutch Open in 2003 was -2 na zes holes maar maakte toen een uiterst kostbare triple-bogey 8 op de par-5 zevende hole. Lafeber moest uiteindelijk tekenen voor een uiterst teleurstellende 75.

Hole-in-one

Marcus Fraser maakte op de derde hole een hole-in-one. Helaas voor hem staat de BMW X6 op de zeventiende hole en kreeg hij ‘slechts’ een fles champagne.

Scores Nederlanders

Rolf Muntz 64
Robert-Jan Derksen 70, Wil Besseling 70
Hiddo Uhlenbeck 71, Joost Luiten 71, John Boerdonk 71, Joost Steenkamer 71
Robin Swane 73
Maarten Lafeber 75
Ralph Miller 76
Alain Ruiz-Fonhoff 77 (+7)
Berend van Holthuijsen (A) 77
Teemu Bakker (A) 76
Darius van Driel (A) 78
Robert Niemer 79
Floris de Vries (A) 82
Ruben Wechgelaer 84 (teruggetrokken)

Het KLM Open is onderdeel van de European Tour, wordt ondersteund door de partners KLM, KPMG en ABN AMRO en georganiseerd door THIS IS GOLF. www.klmopen.nl