Drie leiders in KLM Open Zandvoort, slechts 1 Nederlander door!

22-08-2008-rock.jpg

22-08-2008-rock.jpg22 augustus – Na de tweede ronde van het KLM Open op de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort gaan Darren Clarke, Alexander Noren en Robert Rock (foto) aan de leiding. De Nederlander Rolf Muntz, de verrassende koploper na de eerste ronde, viel terug naar een gedeelde veertiende plaats. De Noord-Ier Darren Clarke evenaarde de tweede ronde het baanrecord (64). Met zijn totaal score van -8 deelt hij de leiding met de talentvolle Zweed Alexander Noren en de Engelsman Robert Rock die vrijdag eveneens tot 64 slagen kwam.

De Zweed Henrik Stenson, met zijn zesde plaats op de wereldranglijst de hoogst geklasseerde speler in het toernooi, maakt zijn reputatie waar. Op een slag achterstand deelt hij de vierde plaats met Ross McGowan. Daarachter volgen vier spelers onder wie Simon Dyson, winnaar op de Kennemer in 2006, en Michael Campbell, US Open winnaar in 2005.

Rolf Muntz deelde met nog vier holes te spelen de eerste plaats met een score van -8. Toen maakte de 39-jarige Nederlander die zich via een kwalificatiewedstrijd in het KLM Open wist te spelen, twee heel kostbare fouten. Op de zesde hole van de Kennemer (Muntz was gestart op hole 10) sloeg hij zijn afslag in de struiken met een dubbel-bogey zes als gevolg. Op de par-5 zevende hole ging het weer helemaal mis. Muntz’ tweede slag verdween onvindbaar in het struikgewas, weer moest hij een dubbel-bogey noteren. ‘Ik speelde goed tot die twee vreselijke holes’, aldus Muntz. ‘Na die eerste dubbel-bogey forceerde ik een beetje om de schade meteen te herstellen, dat was een mentale fout.’ Muntz tekende voor een score van 72 en staat met een totaal van -4 veertiende. ‘Ik heb nog altijd alle kans om het toernooi te winnen’, bleef Muntz, nummer 1196 op de wereldranglijst, optimistisch. Muntz bleek na afloop van de tweede ronde de enige Nederlander die de cut, de schifting na de tweede ronde, had overleefd.

Wil Besseling liet op zijn eerste ronde 70 een 71 volgen. Zijn totaal van +1 was net een slag te veel om ook zaterdag en zondag te mogen spelen. Robert-Jan Derksen, nooit goed op dreef in het KLM Open, stelde andermaal teleur in eigen land. De hoogst geklasseerde Nederlander op de wereldranglijst speelde de Kennemer vrijdag in 72 slagen. Derksen miste daardoor de cut op twee slagen. Maarten Lafeber vocht na een zwakke eerste ronde (75) voor wat hij waard was om de cut te overleven. Het mocht niet baten, een goede ronde 67 was niet voldoende. ‘Vandaag speelde ik heel solide, ik heb het gisteren weggegooid’, aldus de winnaar van het Dutch Open in 2003. Ook Joost Steenkamer eindigde op twee boven par (71-71).

Joost Luiten slaagde er ook niet in het weekend te halen met een totaal van +3. Luiten, vorig jaar tweede en nu voor het eerst sinds bijna vier maanden weer actief na een slepende polsblessure, maakte een paar dure fouten. ‘Ik ben vandaag geen moment echt in mijn ritme gekomen’, aldus Luiten. ‘Ik heb dit toernooi vooral verkeerde keuzes gemaakt, op bepaalde momenten te veel risico genomen.’ Luiten had geen last gehad van zijn pols. ‘Dat vind ik het positieve van dit toernooi. Volgende week speel ik opnieuw een wedstrijd van de European Tour, het Johnnie Walker Championship op Gleneagles in Schotland. Hopelijk heb ik dan al weer wat meer wedstrijdritme.’

Scores Nederlanders Rolf Muntz 64-72 (-4); Wil Besseling 70-71 (+1); Maarten Lafeber 75-67 (+2); Robert-Jan Derksen 70-72 (+2); Joost Steenkamer 71-71 (+2); Joost Luiten 71-72 (+3); Ralph Miller 76-68 (+4); Robin Swane 73-72 (+5); Hiddo Uhlenbeck 71-74 (+5); Berend van Holthuijsen (am) 77-72 (+9); John Boerdonk 71-79 (+10); Darius Van Driel (am) 78-73 (+11); Floris de Vries (am) 82-70 (+12); Robert Niemer (am) 78-75 (+13); Teemu Bakker (am) 75-79 (+14); Alain Ruiz-Fonhof 77-84 (+21)