Clarke wint KLM Open

24-08-2008-clarke.jpg

24-08-2008-clarke.jpgZandvoort, 24 augustus – Darren Clarke heeft met overmacht het KLM Open gewonnen. De 40-jarige Noord-Ier bleef op de Kennemer Golf & Country Club Paul McGinley vier slagen voor. Clarke verdiende met zijn overwinning 300.000 euro en hij is nu een voorname kandidaat om een wildcard te krijgen voor het Europese Ryder Cup team dat volgende maand tegen de VS Speelt.

Nick Faldo, de captain van het Europese Ryder Cup team, beslist volgende week na het Johnnie Walker Championship aan wie hij zijn twee wildcards geeft.

‘Het voelt geweldig om goed te spelen op het moment dat het echt moet,’ zei Clarke. Ik moest laten zien dat ik in vorm ben en dat is gelukt. Meer kan ik niet doen. Ik speel volgende week ook in Schotland en dan is het aan Nick (Faldo) of hij mij in het team kiest.’ De twee zonen van Clarke waren voor het eerst mee naar een toernooi sinds het overlijden van de vrouw van Clarke in 2006. ‘Dat maakt deze zege heel speciaal’, aldus Clarke die eerder dit jaar ook al het BMW Asian Open won.

Met zijn zege op de Kennemer komt de Noord-Ier op twaalf zeges op de European Tour. Clarke besloot met een ronde in 66 slagen voor een totaal van 266 (-16). De Ier Paul McGinley steeg naar de tweede plaats dankzij een knappe slotronde in 64 slagen (-6). De Zweed Henrik Stenson, nummer-6 van de wereldranglijst, werd derde op vijf slagen van Clarke. Dankzij zijn zege stijgt Clarke naar de vijftiende plaats op de Order of Merit, de Europese jaarranglijst. Op de wereldranglijst stijgt hij van de negentigste naar de 56ste plaats.

Rolf Muntz, de enige Nederlander die het weeekend haalde van het KLM Open, verloor de slotdag flink wat terrein. Een ronde in 73 slagen (+3) bracht hem op de 34ste positie. Muntz verdiende 12.900 euro. ‘Ik ben hoe dan ook tevreden met mijn spel’, aldus Muntz die de afgelopen twee jaar ver is weggezakt en geen speelrecht heeft op de European Tour. ‘Ik heb deze week aangetoond dat ik op de weg terug ben. Mijn doel is volgend jaar weer fulltime op de European Tour te spelen.’

Het KLM Open is onderdeel van de European Tour, wordt ondersteund door de partners KLM, KPMG en ABN AMRO en georganiseerd door THIS IS GOLF. www.klmopen.nl