British Masters: Richard Bland wint na 20 jaar en Darius van Driel eindigt 57e

Richard Bland heeft zijn eerste overwinning na zijn 478e poging op de European Tour maar wel  na een play-off op The Belfry! Darius van Driel eindigde op de gedeelde 57e plaats. De 31-jarige Nederlander ging vol in de aanval op de laatste dag en nam waarschijnlijk meer risico dan de dagen ervoor en dat resulteerde in een ronde van 74 slagen met onder andere twee dubbel bogeys maar ook vier birdies. Voor Van Driel was er toch een redelijke cheque van 7000 euro.

De 48-jarige Engelsman Richard Bland versloeg de Italiaan Guido Migliozzi op de eerste extra hole om de oudste eerste winnaar van de Europese Tour te worden. Bland eindigde met een laatste ronde van 66 slagen gelijk met de Italiaan op 13-onder par. De twee moesten dus een play-off spelen maar die was na de eerste extra hole al voor Bland die met een par de hole en het toernooi won.

Mikko Korhonen, Dave Coupland en Adrian Meronk eindigden met 12-onder op 1 slag afstand van de winnaar.

Migliozzi, die de helft van Bland’ s leeftijd is met 24 jaar, had toen hij de 15e birdiede en vervolgens op de 16e opnieuw en een kans op een eagle op de 17e uitzicht op de titel. Hij vond de par-vijf in tweeën maar zag zijn 15 meter hoge eagle putt de lip van de hole raken en vervolgens miste hij de korte return-putt en maakte maar een par op deze hole.

Migliozzi genoot ook wat geluk op de 18e waar hij een gratis drop kreeg van een verstopte ligplaats in de rough naast een fairwaybunker en hij deed er goed aan om van daaruit een bunker voor de green te vinden waarbij hij eenvoudig na zijn bunkershot zijn par maakte en klaar te staan voor de play-off.

Echter, de putter van de Italiaan liet hem opnieuw maar dit keer op de 18e in de steek toen zijn long-range birdie putt twee meter verder dan de hole liet eindigen en hij de putt terug ook miste.

Bland had zijn eerste putt redelijk dichtbij de hole gekregen en met par won hij de hole en de wedstrijd.

De Pool Meronk en Korhonen uit Finland misten op het laatst allebei hun lastige birdie-putts, waardoor ze zouden ook aan de play-off hadden kunnen deelnemen.

Andy Sullivan (69), die goed terugvocht na twee bogeys en een dubbele bogey over de eerste zes holes, eindigde op een gedeelde zesde plaats met 11 onder en onder meer met de Zuid-Afrikaanse Dean Burmester (70).

Robert MacIntyre (71) had de leiding vroeg op de dag na birdies op de tweede en derde hole maar hij bleef rond de turn staan met bogeys op de negende en 10e voordat een birdie hem uiteindelijk naar een achtste plaats bracht op 10 onder.

Scot Calum Hill (71) eindigde ook op 10 onder nadat zijn uitdaging op de 13e werd beëindigd door een dubbel bogey, net als Edoardo Molinari (71), die ook niet kon bouwen op birdies die hij op de tweede en derde maakte. De 40-jarige Italiaan maakte vervolgens bogey op 12 een birdie op 15 en opnieuw een bogey op 17 om met 10-onder gedeeld achtste te worden.

Bland verdiende in Engeland met zijn overwinning ruim 339.000 euro en Migliozzi kreeg een cheque van ruim 219.000 mee naar huis.

Betfred British Masters: Nederlanders starten niet al te best in Engeland waar Schwab leidt

Betfred British Masters: Darius van Driel door en drie man leiden

Betfred British Masters: Darius van Driel klimt in klassement waar Eddie Pepperell leidt