DP World Tour

BMW International Open: Huizing nog steeds beste Nederlander en Ferguson en Smith leiden

Kunnen de Nederlanders nog wat plekken stijgen op de laatste dag in Duitsland?

Jordan Smith en Ewen Ferguson

München. 15.000 toeschouwers kwamen zaterdag naar de München Eichenried Golf Club voor de “Moving Day” van het 35e BMW International Open. Bij zeer warm weer, maar met weinig wind en goede scoring omstandigheden verdedigde de Schot Ewen Ferguson zijn voorsprong, maar deelt die nu met de Engelsman Jordan Smith (beiden -14). Voor de 31-jarige lijkt Duitsland een goede plek, aangezien een van zijn twee overwinningen tot nu toe op de DP World Tour in 2022 in Hamburg werd behaald.

De Nederlanders

Daan Huizing wist met 72 slagen en 4-onder de 44e plek in het klassement te pakken. Luiten ook met een ronde van par en 3-onder voor het toernooi, moet nu genoegen nemen met een 54e plaats. Huizing hield zijn derde ronde op par door het maken van drie birdies en drie bogeys en Luiten deed hetzelfde.

De leider

“Het zou ongelooflijk zijn. Ik kan er nu niet echt over praten, het voelt alsof het veel te vroeg is”, aldus Ferguson. “Ik heb het gevoel dat ik goed genoeg ben, ik ben er klaar voor en mijn spel is erg goed. Het is spannend en ik wil gewoon een kans maken bij de laatste negen op zondag. Dat is waar je voor speelt en oefent en als ik mezelf in die rol betrap, heb ik het gevoel dat het op zichzelf al een overwinning is en dat we het vanaf daar kunnen voortzetten.

Smith kijkt ook uit naar de laatste ronde en bereidt zich voor om opnieuw aan te vallen. Hij zei: “Het zal morgen laag scoren, dus ik denk dat we agressief moeten blijven als we kunnen. We moeten die birdie kansen grijpen.”

De beste ronde van de dag werd opgenomen door Jens Dantorp. Ondanks twee bogeys speelde de 35-jarige Zweed zaterdag uitstekend, met acht birdies en een eagle, en schoof hij op naar een gedeelde derde plaats met een totaalscore van 13-onder samen met de Fransman Romain Langasque.

Thomas Bjorn

De groep die maximaal vijf slagen achter de koploper staat, is dertien spelers sterk. Het omvat de Masters-kampioen van 2018 Patrick Reed (VS, -12, T5) en de tweevoudig BMW International Open-winnaar Thomas Bjørn (DEN, -9, T9).

De 53-jarige zegevierende Ryder Cup-aanvoerder van 2018 beleeft een tweede voorjaar op de 35e BMW International Open en speelt net zo goed als hij in lange tijd niet heeft gedaan op de DP World Tour. Vijf slagen voor de laatste ronde is ook de grootste achterstand die een winnaar in de lange geschiedenis van de BMW International Open heeft kunnen goedmaken. Dit werd bereikt door vijf professionals: Mark McNulty (IRL, 1994), Frank Nobilo (NZL, 1995), David Horsey (ENG, 2010), Fabrizio Zanotti (PAR, 2014) en Pablo Larrazábal (ESP, 2015).

De Duitsers
Jannik de Bruyn

De Duitser Jannik de Bruyn, die vorige week in het Italian Open nog derde werd, bewees zaterdag in München zijn goede vorm. De 24-jarige bracht een ronde van 69 binnen (-3) en is na drie ronden de beste Duitser met een totaalscore van 7-onder par. “Mijn spel was vandaag niet zo goed, maar ik heb het beste uit de ronde gehaald met goede putts”, zei De Bruyn. “Ik wil morgen weer hard pushen en ervan genieten. Spelen in Duitsland is altijd waar ik het meeste naar uitkijk.”

Eén slag terug is Jeremy Paul (-6, T28), gevolgd door Martin Kaymer en Matti Schmid (beide -5, T39). Freddy Schott (Even Par) staat na zaterdag gedeeld op de 62e plaats.

Hole-in-one

De hole-in-one van Matthis Besard op donderdag op hole 12 blijft de enige in het 35e BMW International Open tot nu toe. Op de slotdag maken de resterende 65 professionals in het veld nog steeds kans op de hole-in-One-prijs van dit jaar op de 17e hole, de volledig elektrische BMW i5 Touring, die wordt geproduceerd in de Beierse BMW Group-fabriek Dingolfing.

Ook al zijn er dit jaar relatief weinig hole-in-one’s te vieren, golf fans genoten van de vele eagles en bovendien schenkt de BMW Group voor elke eagle tijdens de toernooiweek, net als vorig jaar, 1.000 euro aan JOBLINGE en Kick ins Leben. De organisaties uit München zetten zich in voor onderwijs gelijkheid en gelijke kansen voor jongeren. Zaterdag noteerden de profs tien adelaars, waardoor de huidige donatie op 49.000 euro staat.

De laatste ronde op zondag wordt gespeeld in groepen van drie vanaf de eerste tee. De eerste groep start om 08.54 uur, de laatste om 13.00 uur. Mocht de start van de ronde vanwege weersomstandigheden worden uitgesteld, dan is er een twee-tee-start gepland, waarbij de laatste vluchten ook om 13.00 uur beginnen.

Joost Luiten en Daan Huizing door in het BMW International Open: Ewen Ferguson leidt!

35e BMW International Open: Joost Luiten begint ruim onder par in München