DP World Tour

Joost Luiten en Daan Huizing door in het BMW International Open: Ewen Ferguson leidt!

Ewen Ferguson

Om 17.32 uur gebeurde het. Met een par putt voor een ronde van 73 slagen sloot een van de grootste atleten van Duitsland een bijna ongelooflijk succesverhaal af op de Golfclub München Eichenried. Bernhard Langer zal zijn golfschoenen niet aan de haak hangen, maar zijn 513e start (42 overwinningen) op de DP World Tour was tevens zijn laatste. De toeschouwers, die hem vandaag opnieuw met duizenden vergezelden, eerden de tweevoudig Masters-winnaar op de 18e green met Beierse vlaggen en minutenlange staande ovaties en veel van zijn medespelers en metgezellen betuigden hun respect aan de 67-jarige.

Joost Luiten zakte wat in het klassement naar de 48e plek en haalde maar net de cut met 3-onder. Daan Huizing had wat progressie en steeg juist. Met 4-onder deelt hij de 33e plaats. Darius van Driel zit in een niet al te beste flow, opnieuw miste hij de cut met +2 en de hoop is dat hij snel kan uitvinden waarom.

Bernhard Langer

Hoewel Langer, de beste Duitse golfer uit de geschiedenis dit weekend niet afslaat, was het voor hem een ​​dag van vreugde. “De start was al geweldig. De eerste tee-off was al erg emotioneel en ongelooflijk. Overal stonden mensen, in drie tot tien rijen. Toen Marcel, Martin en ik als eerste naar beneden liepen, was het een fantastisch tafereel. We zeiden: ‘Het is ongelooflijk wat hier gebeurt’”, zei Langer. “De 18e was opnieuw van wereldklasse. De Beierse vlaggen en het geschreeuw waren erg emotioneel en ongelooflijk geweldig. Het was een ongelooflijke sfeer. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, en het is een vreugde dat ik dit vandaag heb kunnen meemaken, dat mensen de reis hebben gemaakt om mij nog een laatste keer te zien. Het tafereel was meer dan groots.”

In totaal kwamen vrijdag 15.000 bezoekers naar de Golfclub München Eichenried en waren naast het afscheid van een sportlegende ook getuige van uitstekend golfen. Vooral van Ewen Ferguson, die een 64 naar het clubhuis kaartte en de leiding nam met een totaalscore van 13 onder par. De Schot heeft twee slagen voorsprong op Romain Langasque (FRA). De derde plaats wordt gedeeld door Bernd Wiesberger (AUT), Masters-kampioen van 2018 Patrick Reed (VS), de leider van de dag ervoor David Micheluzzi (AUS), en de twee Engelsen Matthew Southgate en Jordan Smith (allen -8).

Langer speelde gisteren en vandaag met Marcel Siem (-2, T66) en Martin Kaymer (-3, T48). Terwijl Kaymer, de enige Duitse winnaar van de BMW International Open (2008), het haalde, kwam Siem net één slag te kort om er ook dit weekend bij te zijn.

“Het spelen met Martin en Marcel was de kers op de taart”, aldus Langer. “Dat de drie beste Duitse golfers de laatste twee rondes samen mochten spelen was voor ons een geweldige ervaring, een supergevoel. Dat was waarschijnlijk de laatste keer dat we samen in een professioneel toernooi speelden. Het was echt heel leuk – ik hoop voor de andere twee ook.”

Naast Kaymer kunnen Duitse fans in de laatste twee rondes uitkijken naar Matti Schmid (-5, T24), Jannik de Bruyn (-4, T33), Jeremy Paul en Freddy Schott (beide -3, T48).

Thomas Bjorn

De tweevoudig toernooiwinnaar Thomas Bjørn (DEN, 2000 & 2002) speelt tot nu toe een uitstekende BMW International Open en staat gedeeld op de 8e plaats met 137 slagen (-7), evenals publiekslieveling Andrew “Beef” Johnston en de 2022 BMW International Open-kampioen Li Haotong (CHN). Titelverdediger Thriston Lawrence (RSA, -1, T80) is echter uitgeschakeld.

Voor elke adelaar tijdens de toernooiweek doneert de BMW Group, net als vorig jaar, 1.000 euro aan JOBLINGE en Kick ins Leben. De organisaties uit München zetten zich in voor onderwijs gelijkheid en gelijke kansen voor jongeren. Aan de 16 adelaars van donderdag zijn er vandaag nog 23 bijgekomen, waardoor het donatiebedrag voor het weekend al op 39.000 euro staat.

Vanwege een stormwaarschuwing voor zaterdagmiddag begint morgen de derde ronde met een drie bal vanaf 7.40 uur vanaf Tee 1 en Tee 10. De laatste groep met de leider slaat om 9.30 uur af en de ronde wordt verwacht om 14.30 uur klaar te zijn.

35e BMW International Open: Joost Luiten begint ruim onder par in München