Ladies Tour

Anne Sterre den Dunnen verliest haar matchplay en Byrne en Woad door!

PORTMARNOCK, IRELAND - JUNE 26: Lottie Woad of England lines up a putt during day three of the Women's Amateur Championship at Portmarnock Golf Club on June 26, 2024 in Portmarnock, Ireland. (Photo by Oisin Keniry/R&A/R&A via Getty Images)

Lottie Woad kwam een schrik te boven om door te gaan naar de laatste 32 van het 121ste Women’s Amateur Championship in Portmarnock, terwijl Sara Byrne de Ierse hoop levend hield. De Nederlandse Anne Sterre den Dungen verloop nipt haar matchplay van de Noorse Mia Sandtorv met 1-down.

De 20-jarige Woad was de leidende stroke play-kwalificatiespeler op de beroemde links bij Dublin, maar stond vroeg in de eerste matchplayfase stond zij twee punten achter tegen Aloysa Margiela Atienza uit Singapore.

Woad, de nummer één op de Women’s World Amateur Golf Ranking® (WAGR®), vocht zich terug naar gelijkspel met nog drie holes te gaan. Na een drie-putt van haar tegenstander op de 17e, zegelde Woad haar indrukwekkende benadering van de 18e met een overwinning van twee holes.

Na het winnen van de Augusta National Women’s Amateur in april, streeft Woad ernaar een indrukwekkend jaar voort te zetten, maar ze heeft te maken met een aantal uitdagers uit een wereldklasseveld in Portmarnock.

Aangemoedigd door thuispubliek op een schitterende dag, maakte Byrne – die als leidende Ierse kwalificatiespeler eindigde – een fantastische up-and-down op de 18e om haar wedstrijd van de laatste 64 met de Zweedse Moa Svedenskiold naar de 19e hole te brengen. Daar zegevierde Byrne, 23, onder het toeziend oog van Catriona Matthew, de Great Britain and Ireland Curtis Cup Captain voor de wedstrijd later dit jaar in Sunningdale. Het was de enige keer dat Byrne voor stond in de wedstrijd.

Ook was er een opmerkelijke overwinning voor de Schotse Hannah Darling, die het opnam tegen de Ierse Beth Coulter in een herhaling van hun R&A Girls’ Amateur Championship Finale van 2021. Darling, 20, doet voor de vijfde keer mee aan het kampioenschap en zegevierde opnieuw tegen Coulter met een 3&2 overwinning.

Echter, Anna Foster was een andere Ierse speelster die doorging, ze versloeg de Engelse Nellie Ong met 4&3, terwijl de Spaanse Julia Lopez Ramirez, vierde in de wereldranglijst, ook doorging naar de laatste 32 na een 2&1 overwinning op landgenote Carla Bernat.

Finaliste van vorig jaar, Annabelle Pancake uit de Verenigde Staten, liet zich opnieuw gelden met links golf en ging door met een overwinning op de 19e hole tegen de Ierse Emma Fleming. Haar landgenote Rachel Kuehn bereikte ook de laatste 32 na een 3&2 overwinning op de Spaanse Carla Tejedo Mulet.

De Women’s Amateur kampioen van 2022, Jess Baker, viel uit na een verlies van twee holes tegen Louise Rydqvist. De Zweedse nam een beetje wraak nadat ze twee jaar geleden door Baker was verslagen in de finale in Hunstanton.

De winnaar van het kampioenschap van dit jaar krijgt spannende kansen, met toegang tot de AIG Women’s Open, de US Women’s Open, The Amundi Evian Championship en traditioneel een uitnodiging om deel te nemen aan de Augusta National Women’s Amateur.

Lottie leidt in het 121e Women’s Amateur Championship en Anne Sterre den Dungen door!

Lottie Woad wordt de eerste Britse vrouw die de Augusta National Women’s Amateur wint