Ladies Tour

Lottie leidt in het 121e Women’s Amateur Championship en Anne Sterre den Dungen door!

PORTMARNOCK, IRELAND - JUNE 25: Lottie Woad of England tees off during day two of the Women's Amateur Championship at Portmarnock Golf Club on June 25, 2024 in Portmarnock, Ireland. (Photo by Oisin Keniry/R&A/R&A via Getty Images)

De wereldnummer één Lottie Woad leidde vandaag de kwalificaties voor de match play-fase van het 121e Women’s Amateur Championship in Portmarnock. Anne Sterre den Dungen haalde nipt de cut met +13 na twee ronden (72 en 83 slagen). De cut kwam op +11 te staan. De overige Nederlandse dames Fleur van Beek +17 (81 en 80 slagen) en Rosanne Broere met +23 (85 en 82 slagen) misten de cut dus ruim.

Woad noteerde een ronde van zes onder par, 66, om op negen onder par te komen na de stroke play-kwalificatieronden, vijf slagen voor op haar dichtstbijzijnde uitdager, Meja Ortengren uit Zweden.

Onder kalme maar kille omstandigheden en op de historische links ten noorden van Dublin, kwam de 20-jarige uit Farnham, Engeland terug van een bogey op de eerste hole door een 91 meter lange approach op de tweede hole tot tap-in afstand voor een birdie te spelen. Woad holede uit vanaf 5 meter voor een birdie drie op de 4e en volgde met nog een birdie op de par-3 7e.

De kampioen van het Augusta National Women’s Amateur hield het momentum vast met opeenvolgende birdies op de 9e en 10e. Nog twee birdies in drie holes vanaf de 13e bekroonden een uitstekende ronde voor de kampioen van het R&A Girls’ Amateur in 2022.

Dit is de tweede deelname van de student aan de Florida State University aan het Women’s Amateur Championship en ze blijft in uitstekende vorm, zoals blijkt uit haar prestaties dit seizoen op het universiteitscircuit met één overwinning en acht top-acht finishes.

Ortengren, met een bewogen ronde van drie onder par, 69, nam de tweede plaats in. De 19-jarige uit Stockholm produceerde vier birdies in zes holes vanaf de 3e, met twee bogeys daartussen op de 4e en 6e.

De semi-finaliste van het R&A Girls’ Amateur in 2023 herstelde zich van een verloren slag op de 14e met een birdie op de volgende en sloot af met een uitstekende putt voor een birdie op de laatste hole.

Spanje’s Julia Lopez Ramirez eindigde samen met haar landgenote Paula Martin Sampedro en de Amerikaanse Farah O’Keefe op een gedeelde derde plaats met één boven par.

De cut was op 13 boven par. Er was een play-off met zes spelers voor de laatste plaats, waarbij 64 spelers doorgingen naar de match play-fase die morgen begint.

Voor scores van het Women’s Amateur Championship, bezoek www.randa.org.