Persconferentie met Robert-Jan Derksen

09-09-2010-rj-derksen

09-09-2010-rj-derksenEen flight met wereldsterren als Martin Kaymer, Alvaro Quiros en Robert-Jan Derksen wekte een hoog verwachtingspatroon. Waar Quiros en Kaymer een vloeiende ronde lieten zien met veel birdiekansen, bleek Robert-Jan Derksen voornamelijk in gevecht met zichzelf met zo’n dag waar het niet gemakkelijk liep.

Zijn drives waren niet overal recht, wat hier en daar de nodige herstelslagen opleverde. Het was meer vechten voor zijn par dan kansen om op de lastige greens de hole aan te vallen. Vooral het normaliter sterke korte spel van Derksen liet te wensen over. Zonder veel vertrouwen op de lastige greens waar goed scoren toch wel mogelijk bleek, putte Derksen om niet teveel schade op te lopen.

Tijdens de persconferentie stelde toernooidirecteur Daan Slooter de open vraag: “Moeilijke baan vandaag”? De altijd opgewekte maar zeker realistische Robert-Jan Derksen beschreef in krachtige bewoordingen zijn ronde. “Ik begon matig, ik miste wat fairways maar het probleem zat voornamelijk in het putten. 36 putts is niet het gemiddelde van een professionele speler. De putter was erg koud vandaag. Niet alleen Derksen sprak in eufemistische termen over de kwaliteit van de greens. Het is makkelijke journalistiek om de vergelijking te maken met de ronde van Colsaerts of Ferrie met respectievelijk een score van -8 en -6 maar Derksen had wel degelijk een punt. Ook de later aangeschoven Martin Kaymer en Joost Luiten lieten in bedekte maar correcte termen wat vraagtekens open over de greens. Derksen beaamde dat hij moeite had met aanpassen tussen de nieuwe en oude greens op de Hilversumsche. Een beetje cynisme klonk door in de opmerking dat zijn langste putt er een was van 50 cm. Realiteitszin dwong de zelfkritische Robert-Jan Derksen tot de uitspraak dat er gewoon weinig gevoel in de putter zat vandaag. De onvermijdelijke vraag van de Nederlandse journalistiek of de veel besproken druk om in eigen land te spelen een grote rol speelde vandaag werd eenvoudig beantwoord. “Nee, dat was het niet. Als ik ballen mis dan is het vaak op links maar vandaag was dat meer op rechts. Maar het korte spel liet me in de steek vandaag en dat heb je nodig om de boel bij elkaar te houden.” Het was leuk om met Quiros en Kaymer te spelen omdat beide spelers ontspannen genoeg zijn om hier en daar wat grappen te maken. Robert-Jan Derksen, ook wel het lachebekkie van de tour genoemd, heeft daar normaal gesproken ook schik in. Vandaag hield hij zich daar toch minder mee bezig omdat het een moeilijke dag was. De focus is dan toch gericht op de strijd om tijdens een ronde jezelf te verbeteren. De tweede negen holes gingen trouwens wat beter. “Het weekend moet haalbaar zijn, morgen” waren zijn laatste woorden. Het leven van Nederlands beste golfprofessional kent hoogtepunten maar helaas ook aardig wat dieptepunten op vaderlandse bodem.