Colsaerts aan kop, Luiten 4e in KLM Open

09-09-2010-colsearts

09-09-2010-colseartsDe Belg Nicolas Colsaerts gaat aan de leiding na de eerste ronde van het KLM Open op de Hilversumsche Golf Club. Colsaerts speelde zijn beste ronde ooit op de European Tour: 62 (-8). De 27-jarige Belg, die vroeg in de ochtend was gestart, had het gevoel alsof hij een thuiswedstrijd speelde. ‘De Hilversumsche lijkt op de klassieke Belgische bosbanen die ik heel veel heb gespeeld, daarom voel ik me hier heel erg op mijn gemak.”

Voor Colsaerts, die geen enkele bogey maakte, was de 62 de beste ronde in zijn loopbaan. “Tot nu toe was 63 mijn laagste score op de Tour”, aldus de 27-jarige Waal die na drie jaar Challenge Tour weer terug is op het hoogste niveau. Hij kijkt vol vertrouwen naar de resterende drie ronden van het KLM Open. “Ik heb veel geleerd de afgelopen jaren en ben veel beter geworden als golfer. Ik denk echt dat ik klaar ben voor een eerste zege op de European Tour.” Mocht Colsaerts winnen dan is hij niet de eerste Belg die het KLM Open wint. Zijn landgenoot Flory van Donck won tussen 1936 en 1953 maar liefst vijf keer. Colsaerts heeft een voorsprong van twee slagen op Shiv Kapur uit India en de Engelsman Kenneth Ferrie die allebei een 66 (-6) lieten noteren.

Joost Luiten

Beste Nederlander na de eerste dag is Joost Luiten op een gedeelde vierde plaats. De 24-jarige Bleiswijker, tweede in het KLM Open 2007, maakte zes birdies en een bogey voor een mooie 65 (-5), een van de beste scores in de middag. “Het was door de wind en de slechter wordende greens een stuk lastiger dan ’s ochtends dus ik ben heel blij met deze score. Vooraf hoopte ik op -2, -3 of misschien wel -4, het is -5 geworden dus dat is helemaal prachtig.”

De pas 17 jaar oude Nederlandse amateur Rowin Caron deed het geweldig met een ronde 67, goed voor een gedeelde zeventiende plaats. Caron eindigde jammer genoeg met een bogey, maar de lof voor zijn optreden was er terecht niet minder om. “Ik was vooraf best zenuwachtig, maar eenmaal in de baan was ik dat gevoel kwijt. Ik geniet ervan om hier tussen al die toppers te lopen”, sprak de Brabander na afloop.

Robert-Jan Derksen begon na de vijfde plaats vorige week in Zwitserland met hoge verwachtingen aan het KLM Open. Maar Derksen, nooit hoger geëindigd dan 28ste in het Dutch Open, kende een moeizame eerste ronde: 73 (+3). “Het was vechten vandaag. Mijn swing voelde niet goed en vooral op de greens heb ik het laten liggen. Ik maak 36 putts, op dit niveau veel te veel”, aldus Derksen die gedeeld 124ste staat na de eerste ronde en vrijdag laag moet gaan om het weekend te halen.

Voor Maarten Lafeber, winnaar op de Hilversumsche in 2003, geldt hetzelfde. Net als zijn flightgenoot Louis Oosthuizen kwam ook Lafeber niet verder dan een ronde 73. “Het liep gewoon niet. Ik zal morgen alles geven om in ieder geval de cut nog te halen, dat kan zeker nog.”

Martin Kaymer, spelend in zijn eerste toernooi na zijn zege in het US PGA Championship, kwam tot een prima 67 (-3). “Je moet je bal op de fairway krijgen hier als je wilt scoren en dat lukte me redelijk goed. Mijn doel is het winnen van The Race to Dubai, ik hoop zondag weer een stap te kunnen zetten in de juiste richting.”

Het 17-jarige Italiaanse supertalent Matteo Manassero doet ook nog volop mee met de strijd. Manassero speelde een ronde 68 (-2). Hij deelt de 32ste plaats met onder anderen Darren Clarke en een andere Italiaan, Ryder Cup speler Francesco Molinari. Titelverdediger en tweevoudig winnaar Simon Dyson speelde ook een bijzondere ronde. De Engelsman maakte geen birdie en ook geen bogey maar wel achttien pars.

De Nederlanders na ronde 1

Joost Luiten 65 -5

Rowin Caron (am) 67 -3

Daan Huizing (am)

Tim Sluiter 70 PAR

Jurrian van der Vaart 70 PAR

Sven Maurits (am) 71 +1

Robin Swane 72 +2

Maarten Lafeber 73 +3

Richard Eccles 73 +3

Robert-Jan Derksen 73 +3

Guido van der Valk 74 +4

Robin Kind (am) 74 +4

Johan Eerdmans 76 +6

Sander van Duyn 78 +8

Fernand Osther (am) 80 +10

Het KLM Open is onderdeel van de European Tour, wordt ondersteund door de partners KLM, Deloitte en ABN AMRO en georganiseerd door THIS IS GOLF. Het KLM Open is een van de best bezochte meerdaagse sportevenementen van Nederland en wordt in 2010 voor de 91ste keer gehouden. Daarmee is het een van de oudste toernooien van de European Tour.

Voor meer informatie: www.klmopen.nl