Paul McGinley en Garry Orr leiden na 1e dag KLM Open 2009

20-08-2009-mcginley

20-08-2009-mcginleyPaul McGinley (foto) en Gary Orr gaan aan de leiding na de eerste ronde van het KLM Open. McGinley en Orr hadden voor de 18 holes van de Kennemer Golf & Country Club 64 slagen nodig (-6). De Nederlander Robert-Jan Derksen maakte een hole-ine-one. De Ier McGinley, drie keer tweede werd in het KLM Open, maakte in zijn fraaie ronde een eagle, vijf birdies en een bogey. De Schot Gary Orr maakte een eagle, vier birdies en hij wist de bogeys van de scorekaart te houden.

Achter de twee leiders delen vier spelers de tweede plaats met een slagachterstand: Matthew Millar, Jorge Campillo, Peter Lawrie en Darren Clarke, winnaar van het KLM Open in 2008. Beste Nederlanders na de eerste dag zijn amateur Jurrian van der Vaart en Robert-Jan Derksen met een score van gelijk par, goed voor een gedeelde 56e plaats. Robert-Jan Derksen was verantwoordelijk voor het hoogtepunt van de dag. Hij maakte een hole-ine-one op de 144 meter lange par-3 elfde hole. Derksen sloeg een perfecte bal met de ijzer-7. ‘Ik dacht eerlijk gezegd dat ik de bal een fractie te hard had geslagen, maar hij ging toch de hole in’, aldus Derksen. Voor de 34-jarige inwoner van Blaricum is het de derde hole-in-one op de Europese Tour. Voor de eerste in Hong Kong enkele jaren terug kreeg hij een staaf goud en vorig jaar ging hij met een BWM X6 naar huis na een ‘ace’ in het Frans Open. Helaas voor Derksen stond er voor een hole-in-one op de elfde hole van de Kennemer geen prijs, al kreeg hij wel champagne en bloemen van de toernooiorganisatie.

Er werd enorm uitgekeken naar de rentree van Joost Luiten op de Europese Tour. Na tien maanden speelde de van een polsblessure herstelde Luiten eindelijk weer een toernooi op het hoogste niveau. Het grote Nederlandse golftalent had het moeilijk. Hij kwam tot een ronde van 71 (+1). ‘Het was het allemaal net niet vandaag’, aldus Luiten na de ronde. Luiten staat met +1 gedeeld 76ste.

Luiten heeft alle kans om ook het weekend te kunnen spelen. Maar hij wil meer. ‘Ik sta er zeker niet slecht voor, morgen moet ik beter spelen dan heb ik nog alle kans voorin te eindigen.’

Ook Maarten Lafeber, de eerstejaarsprofessional Richard Kind en Floris de Vries, de voornamelijk op de Aziatische Tour spelende Guido Van der Valk, Inder van Weerelt en routinier Rolf Muntz kwamen tot een ronde 71. Van de negentien Nederlandse golfers (profs en amateurs) die aan de start kwamen in het KLM Open wist dus niemand onder par te scoren. De spelers die aan de leiding gaan na de eerste ronde speelden allemaal in de ochtend, toen de wind niet al te stevig blies. In de middag werd de wind steeds sterker en speelde de Kennemer heel lastiger. Het spel werd een half uur stilgelegd vanwege storm en dreigend onweer.

Het KLM Open is onderdeel van de European Tour. Het toernooi wordt ondersteund door de partners KLM, KPMG en ABN AMRO en georganiseerd door THIS IS GOLF. Voor meer informatie: www.klmopen.nl