DP World Tour

Nacho Elvira pakt de leiding in België, maar vroege exit voor Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing

Nacho Elvira

Het was niet de beste week voor de Nederlanders Joost Luiten, Daan Huizing en Darius van Driel in België. Helaas konden zij het weekend niet halen en moesten vroegtijdig naar huis. Joost Luiten kwam nog het dichtst in de buurt met 2 onder par na rondes van 71 en 69 slagen. Daan Huizing eindigde op 1 onder na rondes van 68 en 73, terwijl Darius van Driel met twee keer 73 slagen op +4 eindigde. De cut in België lag op 3 onder par.

Nacho Elvira geniet in België

Nacho Elvira heeft zijn sterke vorm voortgezet met een tweede opeenvolgende ronde van 64 slagen, waarmee hij met één slag voorsprong het weekend ingaat bij de Soudal Open. De Spanjaard begon de tweede dag op de Rinkven International Golf Club met twee slagen achterstand, maar bleef 36 holes bogey-vrij en kwam op 14 onder par. Hiermee staat hij één slag voor op de Engelsman Ross Fisher, die een indrukwekkende 63 noteerde, en drie slagen voor op de Fransman Romain Langasque.

De Canadees Aaron Cockerill, Nieuw-Zeelander Sam Jones, Deen Niklas Norgaard en Engelsman Andrew Wilson hebben vier slagen achterstand in een regenachtig Antwerpen.

Elvira heeft in 2024 een voorbeeld van consistentie getoond, met slechts één gemiste cut met één slag en een gedeelde tweede plaats bij de Magical Kenya Open in februari. Dit staat in schril contrast met zijn seizoen van 2023, waarin hij 12 van zijn eerste 17 cuts miste voordat hij als tweede eindigde in Denemarken. Uiteindelijk werd hij 49e in de Race to Dubai Rankings in samenwerking met Rolex, ondanks dat hij slechts 40 procent van de tijd het weekend haalde.

Elvira’s blijdschap

Elvira hoopt nu zijn nieuwgevonden consistentie om te zetten in een tweede DP World Tour-titel op een baan waar hij twee jaar geleden in de top tien eindigde. “Het was vrij vergelijkbaar met gisteren, ik speelde consistent en putte erg goed. Ik ben extreem tevreden,” zei hij. “Het is een baan die ik leuk vind, het past beter bij mijn oog vanaf de tee dan andere banen. En ik heb het geluk dat ik goed put, dus hopelijk kan ik daarvan profiteren. Godzijdank regent het niet en waait het niet, het regent alleen. Het is niet prettig om in de regen te spelen… Ik ben blij dat ik klaar ben.”

Elvira begon op de tiende hole, sloeg zijn tee-shot op tien voet op de par-drie 12e en plaatste toen zijn approaches nog dichterbij op de 14e, 16e en 18e om in 31 slagen te keren en dubbele cijfers te bereiken. Nog meer indrukwekkend ijzerspel leverde birdies op de derde en vierde hole op, en de 37-jarige speelde een nette lay-up op de volgende hole om er een hattrick van gains van te maken en aan de leiding te gaan.

Sterk spel van Fisher en anderen

Ross Fisher, die vorig seizoen via de Race to Dubai zijn kaart behaalde, noteerde na een trage start van 2024 vrijdag zijn laagste ronde in meer dan twee jaar. Een slimme approach op de 11e werd gevolgd door een tap-in op de 14e, waarna hij een reeks van vier birdies begon: hij holede een lange putt op de 15e, speelde nog een mooie approach op de 16e en kwam op en neer op de par-vijf volgende hole. Hij maakte vervolgens een two-putt gain op de vijfde, holede van 13 voet op de achtste en maakte een 30-voeter op de negende om de dichtste uitdager te zijn.

Romain Langasque was ook bogey-vrij in ronde twee toen hij een 67 noteerde, waarbij hij ijzers binnen 15 voet plaatste op de 14e, 16e en tweede en een birdie maakte op de vijfde na een lay-up.

Sam Jones begon de dag met een voorsprong van twee slagen na zijn openingsronde van 62 en maakte een birdie op de 13e, maar noteerde vervolgens back-to-back bogeys op de eerste en tweede hole voordat hij herstelde met gains op de zevende en negende in een 70.

Aaron Cockerill maakte zeven birdies en twee bogeys in een tweede opeenvolgende 66, terwijl Niklas Norgaard en Andrew Wilson vlekkeloos bleven in hun rondes van 68.

De Engelsman Joe Dean, die zijn tweede DP World Tour-evenement speelde sinds hij in februari tweede werd naast Elvira in Kenia, slechts enkele dagen nadat hij als supermarktbezorger werkte, noteerde de laagste ronde van zijn carrière met twee slagen met een 65, wat hem op negen onder bracht. Landgenoot Matthew Baldwin en lokale favoriet Thomas Pieters hadden ook vijf slagen achterstand op de leiding.

De Amerikaan Gunner Wiebe maakte het 12e hole-in-one van het seizoen toen zijn vijf-ijzer vanaf 171 meter de cup vond op de 15e.

Albatros lanceert Sam Jones naar de top in België: Daan Huizing beste Nederlander