DP World Tour

Max Homa wint in het zonovergoten Nedbank Golf Challenge, Joost Luiten eindigt als 39e

Kan Joost zijn PGA Tiour kaart behouden?

De Gary Player Country Club in Sun City was het toneel van een adembenemende editie van de Nedbank Golf Challenge op de European Tour, en Max Homa stal daar de show door zijn indrukwekkende vier slagen voorsprong op Nicolai Hojgaard te behouden.

Joost Luiten eindigde op de gedeelde 39e plaats en lijkt het speelrecht voorde PGA Tour te gaan verliezen. De beste 10 spelers van de Europese tour en die nog niet zijn vrijgesteld, verdienen PGA Tour-kaarten voor het seizoen 2024. Luiten zakte naar de 22e plaats en werd in de algemene ingehaald door onder andere de Duitsers Marcel Siem en Yannik Paul en de Fransman Mathieu Pavon. Er is nog een toernooi te gaan in Dubai waar de beste 50 spelers van de Order of Merit zich zullen melden en daarna zal de eindranking worden opgemaakt. De Noord-Ier Rory McIlroy heeft een voorsporng van ruim 2 miljoen op Jon Rahm en is dus nu eigenlijk al de winnaar van de Order of Merit 2023.

Homa, de nummer 8 van de wereld, zette een prachtige prestatie neer door de week af te sluiten met een totaal van 19 onder par, vier slagen voor op zijn Deense uitdagers Hojgaard en Thorbjorn Olesen, die respectievelijk tweede en derde eindigden.

De Amerikaanse golfer Max Homa veroverde niet alleen zijn eerste professionele titel buiten Amerika, maar behaalde ook zijn eerste overwinning op de DP World Tour. Zijn laatste ronde van zes onder par (66 slagen) op de Gary Player Country Club was een meesterlijke vertoning van golfkunst.

Homa, die de laatste dag begon met een voorsprong van slechts één slag, liet een mix zien van een eagle, zes birdies en twee bogeys. Hij wist zijn drieputt-bogey op de vierde hole weg te krijgen door op de volgende twee holes birdies te maken.

Thorbjorn Olesen deed zijn best met drie birdies in zijn eerste vier holes, maar Homa liet zich niet uit het veld slaan. Homa maakte een 6 meter voor eagle op de negende hole en ging de turn in met een indrukwekkende 31 slagen.

Ondanks een bogey op de 11e hole herstelde Homa met een birdie op de 15e en een hole van bijna 12 meter op de volgende hole. Olesen zag zijn kansen vervagen met opeenvolgende bogeys vanaf de 12e hole en een dubbele bogey op de 16e hole.

Nicolai Hojgaard leverde ook een sterke prestatie met vier birdies in een foutloze ronde van 68 slagen, waarmee hij als tweede eindigde en naar de top-10 van de seizoensranglijst van Race to Dubai klom.

Joost Luiten vertegenwoordigde Nederland op het internationale podium en eindigde op een respectabele 39e plaats. Terwijl de Amerikaan Justin Thomas na een briljante ronde van zes onder par op zondag naar de vierde plaats sprong.

De Nedbank Golf Challenge was een spektakelstuk dat de golfwereld betoverde, en het seizoen bereikt nu zijn hoogtepunt met het DP World Tour Championship, waar alleen de top 50 spelers op de seizoensranglijst in aanmerking komen voor deelname. Het belooft een zinderende afsluiting te worden van een fantastisch golfseizoen op de European Tour.

Nedbank Golf Challenge: Max Homa aan kop, Joost Luiten op 17 slagen achterstand