Ladies Tour

LPGA Tour: Lilia Vu behaalt vierde overwinning en Dewi Weber eindigt op de 38e plaats

In een spannende afsluiting van The Annika driven by Gainbridge in Florida heeft Lilia Vu haar vierde overwinning van het seizoen behaald, waarmee ze op weg is om de wereldranglijst weer aan te voeren en dichterbij komt om gekroond te worden tot LPGA Tour-speelster van het jaar.

Dewi Weber, de Nederlandse golfster, begon het toernooi met een veelbelovende ronde van 64 slagen maar met 69, 71 en 70 slagen in de overige drie ronden kon zij helaas niet dezelfde intensiteit vasthouden. Met een gedeelde 38e plaats behaalde ze nog steeds een indrukwekkende cheque van bijna 18.000 euro. Ondanks deze prestatie eindigde Weber buiten de top 100 in het algemene klassement van de LPGA Tour, wat betekent dat ze haar volledige speelrecht voor 2024 niet heeft kunnen verzilveren.

Lilia Vu daarentegen maakte indruk met een laatste ronde van vier onder par (66 slagen) op de Pelican Golf Club, waarmee ze de week afsloot op 19 onder par. Hierdoor vergrootte ze haar kansen om gekroond te worden tot LPGA Tour-speelster van het jaar. Vu begon de laatste ronde drie slagen achter Emily Kristine Pedersen en opende sterk met drie birdies in de eerste zes holes. Ondanks een bogey op de 12e hole herstelde ze met opeenvolgende birdies vanaf de 15e hole, waardoor ze een voorsprong nam op haar achtervolgers.

Naast Vu stonden Alison Lee en de Spaanse Azahara Munoz op de tweede plaats met 16 slagen onder par, na beiden een ronde van 67 slagen te hebben neergezet. Vu stond voorafgaand aan het toernooi drie punten achter Celine Boutier in de race om de op punten gebaseerde LPGA-speler van het jaar, maar haar overwinning gaf haar nu een voorsprong van 27 punten op de Française voorafgaand aan het CME Group Tour Championship, het seizoenseinde.

Vu deelde haar ervaring na de overwinning: “Ik denk dat elke overwinning van mij zijn eigen gevecht heeft gehad, en ik denk dat vandaag weer ikzelf was. Het ging een beetje mis op de achterste negen holes. Toen zei [caddie Cole Pensanti]: ‘Hee, speel gewoon je eigen spel en één slag tegelijk, en we kunnen elke putt vanaf elke plek maken’, dus hield ik die positieve mindset vast.”

Terwijl Lee en Munoz de tweede plaats deelden met overeenkomstige rondes van 67 slagen, eindigde de Koreaanse Amy Yang een slag achter op de vierde plaats. De overnight-leider Pedersen zakte op de laatste dag naar een gedeelde vijfde plaats na een ronde van vier boven par (74 slagen).

Pedersen slaagde er niet in een birdie te maken en ging van het najagen van haar eerste LPGA Tour-titel naar het abrupt beëindigen van haar seizoen. Een dubbel-bogey op de laatste hole zorgde ervoor dat ze buiten de top 60 eindigde in het seizoensklassement, waardoor ze zich niet kwalificeerde voor het CME Group Tour Championship.

Kyriacou uit Australië deelde de vijfde plaats met een ronde van 67 slagen, hoewel de kostbare finish van Pedersen betekent dat de Zweedse doorgaat naar de seizoensfinale van volgende week.

De Chinese Ruoning Yin maakt geen kans meer op de Rolex Player of the Year-titel na een gedeelde zevende plaats. Boutier zal volgende week een overwinning nodig hebben en hopen dat Vu op de achtste plaats of lager eindigt om de titel te veroveren.