Joost Luiten steelt de show in KLM Open

25-08-2007-luiten.jpg

25-08-2007-luiten.jpgDe stormachtige opmars van Joost Luiten (foto) lijkt geen einde te kennen. Na twee ronden in het KLM Open staat de 21-jarige golfer uit Bleiswijk op de tweede plaats. Luiten evenaarde het baanrecord met een ronde in 64 slagen (-6). Hij staat twee slagen achter leider David Carter. ‘Het was geen perfecte ronde,’ sprak Luiten, ‘Het kan altijd beter, maar het was wel een heel goede ronde.’ Luiten won dit jaar in zijn eerste zes wedstrijden op de Challenge Tour twee keer.

Zijn kaart voor de European Tour in het seizoen 2008 heeft hij al veilig gesteld. Nu speelt hij dus ook ijzersterk in een wedstrijd van de European Tour. ‘Ik heb veel vertrouwen en ik hoop dat ik het ook goed doe in het weekend. Als alles meezit kan ik winnen.’

Leider David Carter noteerde voor de tweede dag op rij 65. Zijn totaal: tien onder par. Carter is een Engelsman maar werd geboren in Zuid-Afrika. Hij won samen met Nick Faldo in 1998 de World Cup voor England. Dat jaar won hij ook zijn enige titel op de European Tour , het Iers Open. Vorig jaar behield hij net zijn kaart, dit jaar moet er snel wat gebeuren want hij is nummer 186 op de Order of Merit.

De Nieuw-Zeelander Steve Alker en de Zweed Alexander Noren delen met Luiten de tweede plaats. Maarten Lafeber ging rond in 69 slagen en is vier onder par voor het toernooi. Hij bezet de gedeeld negentiende plaats. Lafeber miste talloze kansen voor birdie door zwak putten. Voormalig US Open kampioen Michael Campbell staat ook op vier onder par.

Bernhard Langer haalde op 49-jarige leeftijd gemakkelijk de cut. Met een totaal van -2 is hij gedeeld 39ste.

Donderdag begonnen veertien Nederlanders aan het KLM Open. Alleen Luiten en Lafeber zijn er in het weekend nog bij. Robert-Jan Derksen kwam uit op +1, een slag te veel om het weekend te halen. Een minder goed begin op donderdag (72) verbeterde hij wel, maar 69 slagen was niet goed genoeg.

‘Gisteren was ik teleurgesteld, nu baal ik’, zei Derksen, die een uitstekend seizoen draait. ‘Als ik wist waarom ik nooit goed speel in een Dutch open, dan had ik er allang iets aan gedaan. Ik wil graag aan het Nederlandse publiek laten zien dat ik het kan. Het is jammer als dat net niet lukt.’

Rolf Muntz had twee slagen te veel (75 en 67) om in het weekend te kunnen spelen.

Andere Nederlanders die er niet bij zijn in het weekend:

De 15-jarige Michael Kraaij (amateur) noteerde een keurige 71 en 70 slagen (totaal +1). Dat is een slag te veel.

Ronald Stokman uit Zandvoort kwam uit op +3 (71, 72).

Hiddo Uhlenbeck: +3 (72, 71)

Jurrien van der Vaart (amateur): +4 (71, 73) Ruben Wechgelaer: +7 (70, 77).

Reinier Saxton (amateur) kwam uit op +11 (76, 75).

Wil Besseling: +6 (76, 70).

Ook Robin Swane: +6 (70, 76).

Amateur Tim Sluiter: +9. Sluiter nam wel wraak op zijn 79 van donderdag met een ronde 70.

Eric Kruyning: +18 (78, 79).

Andrew Hastie: +21 (79, 82)