Genesis Invitational: Max Homa wint na play-off

Max Homa is de nieuwe winnaar van het Genesis Invitational. De 30-jarige versloeg in een play-off Tony Finau op de tweede extra hole. Sam Burns, die eerder in het toernooi de leiding had, eindigde met 1 slag afstand van de twee op de derde plaats.

Homa miste eerder in zijn ronde een birdie-kans van binnen een meter op de 72e hole om het toernooi te winnen.  Met een bogey-vrije ronde van 66 slagen liet hem naast Finau op 12 onder op de Riviera Country Club eindigen.

Finau, die met een ronde van de dag met 64 slagen dus een flinke sprong maakte in het klassement, miste een putt voor de overwinning op de eerste extra play-off hole en bogeyde de volgende hole en met een par voor Homa won hij zijn eerste PGA Tour overwinning sinds zijn winst in het Wells Fargo-kampioenschap van 2019.

Tony Finau blijft dus nog zonder overwinning sinds de Puerto Rico Open 2016.

Sam Burns eindigde een slag terug op de derde plaats voor Cameron Smith uit Australië, terwijl Jon Rahm de week eindigde op zeven onder en een gedeelde vijfde plaats met Matthew Fitzpatrick en Viktor Hovland deelde.

Burns, begon de laatste ronde met een voorsprong van twee slagen, ondanks het feit dat hij zondagochtend vroeg moest terug keren net als veel andere om zijn derde ronde nog uit te spelen en dat deed hij in 74 slagen. Hij breidde zijn voorsprong uit door op de eerste hole een close-range birdie te maken op de par-vijf. Op de derde maakte hij nog een birdie.

De wereld nr. 149 wist met putt van net geen 2 meter zijn par te redden op de zesde hole, maar zag zijn voorsprong teruggebracht worden naar één toen Homa, spelend in de groep voorop, back-to-back birdies maakte vanaf de zesde. Burns reageerde met een birdie op de zevende. Met een putt van een 1.80 op de negende kwam hij met 3-onder zijn eerste 9 holes door.

Toen Homa een birdie maakte op de 10e en Finau eveneens werd de spanning zichtbaar op het gezicht van Burns.

Burns sloeg toen bijna zijn bal de fairway uit van de 12e wat hem uiteindelijk een bogey opleverde. Vervolgens met bogeys op 14 en 15 en een birdie op 17 moest hij birdie maken om gelijk te komen. De gemiste putt van binnnen de meter, was het dan toch de spanning, liet hem zijn ronde eindigen met 69 slagen en 11-onder par.

Finau en Homa waren op 12-onder geëindigd en moesten de play-off spelen op de par-vier tiende. Homa herstelde van zijn tee-shot die naast een boom eindigde om de par van Finau te evenaren, die er zelf niet in slaagde een putt van 2.5 meter te maken voor de overwinning.

Finau slaagde er vervolgens niet in om een up-en-down te maken vanaf de greenside bunker op de 14e par-drie, de tweede extra hole. Homa had hem eerder wel op de green geslagen en met twee putts voor par won hij de play-off.

Wereld nr. 1 Dustin Johnson, die naast de Engelsman Matthew Fitzpatrick en Burns in de laatste groep speelde, eindigde met vijf slagen achterstand op een gedeelde achtste plaats.

 

Genesis Invitational: sterke wind zorgt voor onderbreking waar Burns nog leidt

Rory McIlroy en Bryson DeChambeau missen de cut