Quinta do Lago: duurzaamheid als drijvende kracht voor ontwikkeling

‘Mensen zijn zorgzamer dan vroeger en milieu is een prioriteit geworden’
​Het luxe lifestyle resort Quinta do Lago nestelt zich in de veilige intimiteit van het Ria Formosa natuurreservaat in de Portugese Algarve. Het hele jaar door genieten families, koppels of vrienden hier van een actief buitenleven in de ongerepte natuur dankzij het bijna 50 jaar oude masterplan van Quinta do Lago dat slechts toelaat om 9% van het gebied te bebouwen. Covid zorgt ervoor dat mensen nog meer op zoek gaan naar een groene en veilige omgeving om te verblijven. Terwijl de natuur diepgeworteld zit in het DNA van het resort, voelt Quinta do Lago het groeiende belang van duurzaamheid aan. Het resort brengt de bestaande strategie in een hogere versnelling via extra initiatieven om verbondenheid met de natuur te creëren en te versterken.

Gedurende ruim 48 jaar heeft Quinta do Lago een stevige reputatie opgebouwd als een van de meest prestigieuze vrijetijds- en lifestyle resorts in Europa. In een verbluffend Portugees natuurlandschap van 800 hectare biedt het resort golf en sportfaciliteiten van wereldklasse naast ongelooflijke gastronomische ervaringen en luxueuze woningen voor een tweede verblijf. Wie hier is, kan gerust genieten van de levensstijl van wellness en onvergetelijke momenten, zonder zich zorgen te maken over duurzaamheid.

Het duurzaamheidsplan van Quinta do Lago

Voorbeelden van de lopende ecologische initiatieven van Quinta do Lago zijn het aanbieden van biologische producten van eigen bodem in alle restaurants, het verbeteren van irrigatie en waterbeheer op het resort, het introduceren van inheemse planten op en rond de golfbanen om het natuurlijke landschap te beschermen en de steun aan de lokale gemeenschap met de nieuwe eco-strategie.

Sean Moriarty, al vijf jaar CEO van Quinta do Lago, begon op de jonge leeftijd van 13 jaar te werken bij een boerderij en kaasfabriek in het graafschap Tipperary in Ierland. Voor hem liggen deze jaren aan de grondslag van zijn succesvolle carrière waarbij hij gedurende 20 jaar bedrijven in de hospitality en food sector geholpen heeft merken en concepten te ontwikkelen, voor hij aan het hoofd kwam van Quinta do Lago. In vijf jaar tijd leidde hij Quinta do Lago naar de top als luxueuze lifestyle bestemming, met onder meer de opening van een state-of-the-art sportcentrum en de bekroning van het resort met prestigieuze prijzen.
Sean Moriarty, CEO van Quinta do Lago, zegt over de recente maatschappelijke evolutie: “Mensen zijn zorgzamer dan vroeger, waarderen de kleine dingen in het leven en milieu is een prioriteit geworden. Mensen zijn nu bereid om meer na te denken over ervaringen en meer bepaald over verantwoord reizen, waarbij ze erop letten geld te besteden aan verrijkende ervaringen. Zo is er bijvoorbeeld een nieuw natuurpad ontworpen dat Quinta do Lago verbindt met Ancao Beach – dit biedt extra mogelijkheden om te wandelen en te fietsen te midden van exotische vogels. Bij het bezoeken van een resort is duurzaamheid niet langer een extraatje, het is een must geworden voor luxereizigers. Ook hoop ik dat deze duurzaamheidstrend van blijvende aard is en dat we met zijn allen duurzamer gaan reizen en gezonder leven.”

Sean Moriarty vertelt waarom duurzaamheid dermate belangrijk is voor Quinta do Lago: “Naast de voor de hand liggende inzet voor het behoud van het Ria Formosa natuurpark en van onze reputatie als vooraanstaand golfresort, is de creatie van een gemeenschapsgevoel binnen het resort van zeer groot belang voor ons. Quinta do Lago levert grote inspanningen opdat alle eigenaars en bewoners zich veilig en behaaglijk voelen en fier zijn op de waarden van het resort, zoals duurzaamheid en respect voor de prachtige omgeving. Bovendien draagt Quinta do Lago als groot resort ook bij aan de lokale gemeenschap en economie door het scheppen van werkgelegenheid voor 500 mensen uit de omgeving en door lokale junioren de kans te geven om deel te nemen aan golfkampioenschappen.”

Golf als strategisch duurzaamheidsproject

Als een van de meest vooraanstaande en beste golfbestemmingen in Europa schuift Quinta do Lago golf naar voor als strategisch project om het milieu te beschermen. Het meest opwindende duurzaamheidsproject is dan ook de renovatie van de South Course, een van de drie golfbanen en het kroonjuweel van Quinta do Lago, voor een budget van 7 miljoen euro. Quinta do Lago werkt samen met de GEO Foundation, een sterke wereldwijde referentie, om de duurzaamheid te verhogen.

Het drieledig plan bestaat erin de natuur te beschermen, zuinig om te gaan met natuurlijke bronnen en de lokale gemeenschap te ondersteunen. Het nieuwe ontwerp van de golfbaan is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en houdt rekening met het milieu, met onder meer verbeterde irrigatie en waterkwaliteit, nieuwe energiezuinige pompen in het meer, inheemse aanplantingen rond de golfbaan, ‘insectenhotels’, bijenhuisjes en vogelnestkastjes om plagen te bestrijden en gebruik van insecticiden te verminderen, milieuvriendelijker gras en een nieuwe vloot elektrische golfbuggy’s. Er wordt onvermoeid gewerkt om de afhankelijkheid van natuurlijke bronnen te verminderen.

De South Course heropent in het najaar van 2021. Belangrijk is dat het duurzaamheidsplan van de golfbaan in een volgende fase wordt uitgerold naar andere gebieden van het resort als een samenhangend ecosysteem dat zorgt voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners en de bescherming van fauna en flora.

Farm to Table, producten van eigen bodem

Quinta do Lago betekent letterlijk ‘Boerderij aan het meer’. Het resort maakt ook echt gebruik van een eigen boerderij in het hart van het resort om de twaalf restaurants te voorzien van verse ingrediënten van eigen bodem, – of momenteel in de lockdown een groot deel van de takeaway diensten.

De boerderij staat in nauwe verbinding met de restaurantkeukens: de chefs kunnen zelfs specifieke ingrediënten aanvragen voor speciale gerechten. De eigen boerderij is met het concept Farm to Table bovendien de drijvende kracht achter de doelstelling van 0% verspilling voor de keukens en het verbeteren van de menu’s met meer veganistische of biologische opties. Voedsel dat van buitenaf wordt aangeleverd, wordt lokaal aangekocht: nog een manier om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Zo bevoorraadt een lokale visser het visrestaurant Casa do Lago.

OVER Quinta do Lago

Quinta do Lago is het meest prestigieuze golf- en villaresort van Portugal en al 48 jaar een vaste waarde. Het resort ligt op een geprivilegieerde en felbegeerde plek bij de Atlantische Oceaan in Zuid-Portugal, midden het natuurgebied en de golfterreinen, op 15 minuten van de luchthaven van Faro en op 2,5 tot 3 uren vliegen van Brussel en Amsterdam.

Quinta do Lago biedt de meest complete en familievriendelijke lifestylebeleving dankzij een aanbod van luxueuze vakantievilla’s waar vakantie echt vakantie is, drie golfterreinen van wereldklasse, het weergaloze natuurgebied en de ongerepte stranden van Ria Formosa, watersporten, het ultramoderne sportcentrum The Campus, verfijnde restaurants, het boetiekhotel The Magnolia Hotel en, niet in het minst, de nabijheid van de stad Faro met zijn authentieke stadscentrum en tal van kleine dorpen vol Portugese flair.

Quinta do Lago beheert op uiterst professionele wijze een ongelooflijk portfolio villa’s en appartementen dankzij de jarenlange ervaring in het resort. Het team zorgt voor een naadloze service van aankoop over ontwerp, bouw, tuinaanleg en interieur tot het uitgebreide aanbod Resort Services. Quinta do Lago ontzorgt bewoners compleet wat betreft veiligheid, inrichting, onderhoud, verhuur, entertainment en nog veel meer. Naast het kopen is het ook mogelijk om een villa of een appartement te huren in Quinta do Lago.

Quinta do Lago kreeg het “Clean & Safe” label dat Turismo de Portugal toekent aan aanbieders die voldoen aan de eisen op het gebied van hygiëne en veiligheid. Daarenboven ontving het resort ook het internationale “Safe Travels” label van de World Travel & Tourism Council voor het implementeren van hun strenge gezondheids- en hygiënevoorschriften.

De Algarve is een uitzonderlijke streek om te beleven dankzij 300 dagen zon per jaar, een heerlijke mediterrane keuken, prachtige gouden zandstranden, wereldvermaarde golfterreinen, een eeuwenoude geschiedenis en een vriendelijke bevolking.

www.quintadolago.com