Genesis Invitational: Burns leidt waar McIlroy, DeChambeau en Watson de cut missen

Sam Burns is na 36-holes op de Riviera Country Club nog steeds de leider en hoe! De 24-jarige Amerikaan voegde aan zijn openingsronde van 64 slagen nog eens een ronde van 66 slagen aan toe. De Amerikaan nam daarmee met 12-onder de leiding in het Genesis Invitational en deze is score is een nieuw record over 36 holes.

Dustin Johnson kwam op de gedeelde tweede plaats waar Rory McIlroy, Bryson DeChambeau en Justin Thomas de cut misten.

Burns is nu vijf slagen verwijderd van zijn naaste achtervolgers met wereldkampioen nr. 1 Dustin Johnson aan het hoofd van een groep van vier. Landgenoten Tyler McCumber en Jason Kokrak en Joaquin Niemann uit Chili hadden 68 slagen nodig hadden waar Johnson in 67 slagen rondging.

De nummer 149 ter wereld presteerde ook totaal beter dan een aantal van de grootste namen in de sport aangezien Rory McIlroy, Justin Thomas, Bryson DeChambeau, Sergio Garcia en Bubba Watson allemaal de cut misten in het toernooi

Burns begon vrijdag vroeg op de 10e met een voorsprong van twee slagen. Met birdies op de korte par-4 10e en nog een op de 12e na een uitstekende approach naar 1.5 meter van de hole . Een solide birdie op de 17e par-vijf volgde en hij was dicht bij een eagle op de eerste hole, daar lag hij ook voor eagle maar maakte birdie, voordat hij zijn laatste birdie toevoegde dankzij een afslag 1.5 meter van de hole op de par-drie zesde.

Burns vertelde na afloop: “Vanmorgen was het koud, maar ik denk dat ik samen met mijn caddie een goed speelplan hebben gemaakt en we probeerden er de hele dag aan vast te houden. Ik heb het gevoel dat ik de bal redelijk goed heb geraakt en dat hem ik omgezet in een goede score.”

Johnson begon met een vroege bogey op de tweede hole maar kwam direct terug met een bijna onmogelijke 9 meter putt van links naar rechts voor een birdie op de zesde hole.

Verdere birdies volgden op de negende, 10e, 12e en 17e dat hem met 67 slagen zijn ronde liet eindigen.

Johnson zei: “Ik moet absoluut profiteren van de par 5 holes de komende dagen. Maar afgezien daarvan heb ik het gevoel dat ik mijn ijzers heel goed sla en dat mijn putter dit keer zijn werk ook goed doe, ja ik kijk dus echt uit naar het weekend.” Johnson won het toernooi in 2017 met vijf slagen verschil.

Jordan Spieth behield zijn verbeterde vorm met een tweede opeenvolgende 68 voor een gedeeld zesde plaats met zes onder die hij deelt met Max Homa en Wyndham Clark.

Brooks Koepka (70) kwam op vier onder en Jon Rahm deelt met 3 onder de 19e plaats.

McIlroy miste zijn eerste cut sinds The Open in 2019 na het maken van vijf-over-76 die hem liet eindigen op zeven over. Hij kon maar één birdie maken en maakte verder vier bogeys en een dubbel bogey zes op zijn voorlaatste hole, de achtste. McIlroy heeft natuurlijk een flinke afstand met zijn driver maar misschien moet eens meer voor minder afstand gaan en daardoor meer fairways raken.

DeChambeau verbeterde zijn openingsronde van 75 slagen met een 69, maar eindigde nog steeds twee slagen buiten de cut terwijl Justin Thomas één achter McIlroy eindigde op acht over na een teleurstellende 73.

Garcia miste ook het weekend met één slag na een level-par 71. Zijn dubbel bogey op de 16e zorgde ervoor dat hij vroegtijdg naar huis kon. En de linkshandige drievoudig kampioen Watson kon ook naar huis na 75 op vrijdag.

De titelverdediger Adam Scott (73 slagen) wist met een birdie op de 16e net aan de cut te halen die op level par kwam te liggen.