Dutch Open van 16 tot en met 19 september op Bernardus Golf

Ryder Cup-ster Graeme McDowell vervangt Louis Oosthuizen

Het 101ste Dutch Open wordt van 16 tot en met 19 september 2021 gehouden op Bernardus Golf in Cromvoirt. Het Dutch Open is een van de oudste internationale topsporttoernooien van Nederland. Tijdens dit prestigieuze golftoernooi strijden 156 topgolfers gedurende vier dagen om een prijzenpot van 1 miljoen euro. En om een van de meest aansprekende trofeeën van de European Tour met daarop de namen van grote golfers van weleer en nu, zoals Joost Luiten, ambassadeur van het Dutch Open.

Graeme McDowell vervangt geblesseerde Louis Oosthuizen
De eerder aangekondigde Louis Oosthuizen heeft gisteren bekendgemaakt dat hij door een blessure niet naar Nederland kan komen. De toernooidirectie heeft vervolgens Graeme McDowell aangetrokken om mee te spelen. De Noord-Ier won negen keer op de European Tour en twee keer op de Amerikaanse, waaronder het US Open in 2010. Op de baan van Pebble Beach was hij Tiger Woods, Ernie Els, Phil Mickelson en Dustin Johnson de baas. Ook vertegenwoordigde McDowell Europa vier keer in de Ryder Cup. Europa won al die vier keer van Amerika. Zijn beslissende partij in de Ryder Cup van 2010 in Wales, met de ongelofelijke putt op de 16de hole, staat gegrift in het geheugen van veel golfliefhebbers. McDowell is in de week na het Dutch Open assistent-captain van Padraig Harrington tijdens de Ryder Cup in de VS.

Mix gelouterde spelers en jong talent
Naast Graeme McDowell komen ook negenvoudig Tourwinnaar Branden Grace, supertalent Garrick Higgo (top-50 WR), oud-winnaar Thomas Pieters en zijn landgenoot Thomas Detry naar het Dutch Open. Johannes Veerman, de Amerikaan met Nederlandse roots, won recent zijn eerste toernooi op de European Tour en is ook van de partij op Bernardus. Wildcards zijn er voor het grote Duitse talent Matthias Schmid en voor Rory Sabbatini, winnaar van de zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

Zeven Nederlandse toppers maken hun opwachting
Naast Joost Luiten, Darius van Driel, Lars van Meijel, Will Besseling en Daan Huizing zijn ook Ralph Miller, Wouter de Vries, Rowin Caron, Philip Bootsma, Mike Toorop en Max Albertus aan de startlijst toegevoegd. Miller won het Nederlandse PGA Kampioenschap en Wouter de Vries was de beste professional in de Twente Cup. Rowin Caron is een carrière aan het bouwen via de PGA Tour Latinoamérica.

Verscherpte coronamaatregelen
Door de aangepaste maatregelen vanuit de overheid met betrekking tot COVID-19 is een aangescherpt plan ingediend. Op basis van dit plan is recent de evenementenvergunning voor dit sportevenement verstrekt.

Belangrijkste aanpassingen
Het Dutch Open wordt georganiseerd volgens de geldende RIVM-maatregelen. Alle maatregelen zijn erop gericht om de gezondheid van bezoekers, sporters en medewerkers op het terrein te waarborgen. De totale capaciteit van 15.000 bezoekers is teruggebracht naar maximaal 6.500 toeschouwers per dag.

Alle bezoekers van 13 jaar en ouder moeten bij de ingang kunnen aantonen dat zij volledig zijn gevaccineerd, negatief op corona zijn getest of recent van corona zijn hersteld. Dat kan met de CoronaCheck-app. Als een bezoeker niet beschikt over de QR-code in de app kan men zich laten testen (max. 24 uur lang geldig via testen voor toegang).

Alleen met een van deze twee opties en in combinatie met een ID mogen bezoekers naar binnen. Daarmee kan het 1,5 meter protocol worden losgelaten en wordt, in lijn met het beleid voor doorstroomevenementen, een éénrichtingslooproute in de golfbaan uitgezet. Voor de ontvangstruimten geldt dat voor alle gasten een zitplaats beschikbaar is.

Daarnaast beschikt de organisatie over een ‘locatie trackingtool’ met de naam Crowd Connect. Deze is gekoppeld is aan de Dutch Open app. Met Crowd Connect beschikt de organisatie over real time inzicht in de bewegingen van de bezoekers die de app hebben gedownload en bestaat de mogelijkheid gericht push-berichten te sturen aan bezoekers als ze op locaties komen die mogelijk drukker worden.

“Wij zijn ervan overtuigd dat wij met een aantal aanpassingen een succesvol en veilig Dutch Open kunnen organiseren,” aldus toernooidirecteur Daan Slooter. “Bij alles wat wij doen staan gezondheid en het plezier van bezoekers en spelers voorop. In goed overleg kunnen we met een aantal aanpassingen een kwalitatief hoogwaardig en veilig evenement neerzetten. En dat is goed nieuws voor de golfliefhebbers en de spelers van de European Tour,” zegt Slooter.