PGA Tour

DeChambeau wint het US Open nadat McIlroy terugvalt in slotfase

Kan McIlroy zijn majoroverwinning in The Open later dit jaar veiligstellen?

Rory McIlroy miste de kans om een einde te maken aan een 10-jarige periode zonder een major titel doordat drie bogeys in zijn laatste vier holes Bryson DeChambeau de mogelijkheid gaven om het US Open te winnen.

Het was een hartverscheurend einde aan een optreden van de Noord-Ier, nadat hij een achterstand van drie slagen op de Amerikaan had ingehaald en met vijf holes te spelen een voorsprong van twee slagen had.

Echter, gemiste korte par-putts op de 16e en 18e bleken fataal. DeChambeau toonde zijn klasse door par te maken toen hij in de problemen zat op de laatste hole en zo zijn tweede major kampioenschap binnenhaalde.

DeChambeau sloeg zijn tweede schot op de par-vier 18e in een bunker 50 meter van de hole, maar beschreef zijn derde schot uit het zand als “de slag van mijn leven” nadat het een iets meer dan een meter putt opleverde om de titel te winnen.

“Het was geweldig om dit prestigieuze kampioenschap te winnen. Dit zal het hoogtepunt van mijn leven zijn,” voegde DeChambeau toe, die deze titel ook in 2020 won.

Het is de vierde keer dat McIlroy als tweede eindigt in een major sinds hij zijn vierde en laatste won in het US PGA Championship in 2014.

Het was een spannend slot van een uitputtende test over vier dagen op Pinehurst’s beroemde Number Two baan in North Carolina.

De eerste 14 holes van de laatste ronde behoorden McIlroy toe terwijl hij de leider van de nacht ervoor, DeChambeau, inhaalde dankzij enkele voortreffelijke birdie putts van lange afstand.

Echter, McIlroy’s gevoel op de greens verliet hem volledig in de laatste holes. Hij miste van binnen een meter op de 16e en vervolgens van net meer dan een meter op de 18e, waardoor DeChambeau, die in de groep achter hem speelde, de kans kreeg om de overwinning veilig te stellen.

“Rory is een van de beste golfers,” zei DeChambeau. “Het is bijzonder om te spelen tegen zo’n grootheid en dat hij die putt op 18 miste zou ik niemand toewensen. Gelukkig gingen de dingen vandaag mijn kant op.”

De kampioen zelf had ook problemen op de 18e, belandde in het zand na zijn tweede schot, maar vond de magie die hij nodig had om de trofee te winnen.

Toen zijn winnende putt viel, gingen zijn fans volledig uit hun bol en mompelde hij richting de TV-camera’s “kun je dat geloven?” voordat hij rond de green ging springen met zijn caddie.

Terwijl de populaire Amerikaan het uitbundig vierde te midden van luidruchtige taferelen rond de 18e green, keek een terneergeslagen McIlroy vanuit de scorekamer toe voordat hij snel vertrok zonder met de media te praten, met caddie Harry Diamond in zijn kielzog.

Na de presentatie rende DeChambeau naar de groep fans die langs de 18e fairway stonden, zijn belofte nakomend om hen de trofee te laten aanraken, voordat hij ermee poseerde voor foto’s in wat nu voor altijd zijn bunker zal zijn.

McIlroy is al eerder dichtbij geweest, vele malen nu, maar na verbeterde top-10 finishes in elk van de afgelopen vijf US Opens, zal een tweede opeenvolgende tweede plaats na verlies met één slag extra pijnlijk zijn.

Zijn volgende poging om zijn lange droogte in majors te beëindigen begint over vijf weken in The Open in Troon, Schotland.

LIV golfer Bryson DeChambeau gaat met een voorsprong van 3 slagen de finale van het US Open in

Aberg leidt halverwege het US Open, McIlroy twee slagen terug