PGA Tour

Aberg leidt halverwege het US Open, McIlroy twee slagen terug

Tiger Woods mist de cut: Zal de 48-jarige ooit nog schitteren op het hoogste niveau?

Ludvig Aberg

De Zweedse sensatie Ludvig Aberg leidt het US Open met één slag voorsprong op vijf onder na een geweldige prestatie op een uitdagende tweede dag in Pinehurst, North Carolina.

De Ryder Cup-ster, die pas 12 maanden geleden professional werd, noteerde een score van één onder par (69) om de leiders na donderdag, Patrick Cantlay en Rory McIlroy, voorbij te streven.

Cantlay toonde veerkracht met een roerige ronde van 71 slagen en eindigde op vier onder, terwijl McIlroy uit Noord-Ierland zijn geduldige aanpak voortzette maar de laatste hole bogeyde en een ronde van 72 slagen noteerde, waardoor hij één slag verder terug staat.

De Fransman Matthieu Pavon had de gedeelde leiding voordat hij zijn laatste twee holes bogeyde en eindigde naast McIlroy en de Amerikaan Tony Finau, die ook een slag verloor op de laatste hole in een ronde van 69 slagen.

In de ochtend wist Bryson DeChambeau de leiding te nemen in het clubhuis met vier onder par. De Belg Thomas Detry, die zes birdies maakte maar twee van zijn laatste drie holes bogeyde, voegde zich later naast de Amerikaan op het leaderboard.

Ondertussen kwam de nummer één van de wereld, Scottie Scheffler, gevaarlijk dicht bij het missen van zijn eerste cut sinds augustus 2022 na een rommelige ronde van 74, waardoor hij net de cut haalde op vijf boven par.

De Italiaan Francesco Molinari haalde ook de cut met een sensationele hole-in-one op de negende, de tweede van de dag nadat de Oostenrijker Sepp Straka eerder hetzelfde deed. De Open-kampioen van 2018 had op de achtste hole een bogey gemaakt om op zeven boven par te staan, maar de eagle was voldoende voor hem om het weekend te halen. Molinari kreeg een grote knuffel van zijn Ryder Cup-teamgenoot Sergio Garcia, die zijn 20e cut haalde bij zijn 25e optreden.

Ondanks enkele mooie slagen kon de 15-voudig major-kampioen Tiger Woods naar huis na een ronde van drie boven par (73), wat hem op zeven boven par bracht.

Debutanten Aberg en Pavon zetten de toon

In de afgelopen 50 jaar hebben slechts drie spelers jonger dan de 24-jarige Aberg een (gedeelde) leiding gehad na 36 holes in het US Open: Jordan Spieth (21 in 2015 op Chambers Bay), McIlroy (22 in 2011 op Congressional) en Woods (24 jaar en 169 dagen in 2000 op Pebble Beach). Alle drie wonnen uiteindelijk!

Aberg speelt pas in zijn derde major nadat hij tweede werd achter Scheffler bij zijn debuut op de Masters in april.

Dit is zijn nieuwste stap in een sensationele 12 maanden waarin hij won op de DP World Tour en PGA Tour voordat hij schitterde in de Europese Ryder Cup-overwinning op de VS in Rome afgelopen september.

En hoewel hij de cut miste op het US PGA Championship van afgelopen maand, werkt zijn metronomische spel van fairway, green, hole, herhalen goed in zijn eerste US Open.

McIlroy en Cantlay delen leiding na eerste ronde US Open