PGA Tour

LIV golfer Bryson DeChambeau gaat met een voorsprong van 3 slagen de finale van het US Open in

Gaat de longhitter DeChambeau het US Open winnen?

Bryson DeChambeau

LIV golfer Bryson DeChambeau heeft een voorsprong van drie slagen op Rory McIlroy, Patrick Cantlay en Matthieu Pavon wanneer hij de laatste ronde van het US Open ingaat na een boeiende derde dag in Pinehurst, North Carolina.

De kampioen van 2020 speelde in de laatste groep met de leider na vrijdag, Ludvig Aberg, maar liet de Zweed achter zich met een opwindende drie-onder-par 67 om daarmee op zeven onder te komen. DeChambeau had op een gegeven moment zelfs een voorsprong van vier slagen na de 14e, maar een dubbel bogey op de 16e halveerde deze.

McIlroy leidt de achtervolgers terwijl hij jaagt op zijn eerste grote titel in een decennium. De viervoudig major-kampioen staat op vier onder na een geduldige één-onder 69, hoewel bogeys op de 15e en 17e zijn taak op zondag moeilijker hebben gemaakt.

De Amerikaan Cantlay, die na de eerste ronde samen met McIlroy aan de leiding stond, vond een majestueuze birdie op zijn voorlaatste hole om zich weer bij de Noord-Ier en de Franse debutant Pavon te voegen op vier onder par.

Pavon had drie birdies op zijn eerste negen holes om op zes onder te komen, maar noteerde twee bogeys op zijn laatste negen holes en eindigde met een 69.

Aberg, spelend in slechts zijn derde major, zag zijn uitdaging mislukken met een triple bogey op de 13e en hij staat twee slagen verder terug, samen met de Masters-winnaar van 2021, Hideki Matsuyama.

De Engelsman Tyrrell Hatton dreigde mee te doen na een verbluffende eagle op de vijfde hole, waardoor hij op vier onder kwam, maar hij zakte weg op de laatste negen holes en zijn 70 hield hem op één onder.

DeChambeau heeft nog nooit eerder de leiding gehad na 54 holes in een major kampioenschap.

Er is altijd spektakel wanneer DeChambeau afslaat, en zijn populariteit werd duidelijk toen een birdie op de 10e hole hem alleen aan de leiding bracht. De Amerikaan, die op de LIV Golf Tour speelt, kwam twee slagen voor met een andere birdie op de volgende hole. DeChambeau leek ontspannen en zwaaide vrolijk naar het publiek terwijl hij over de 12e fairway liep.

DeChambeau nam zelf even de tijd om in gesprek te gaan met zijn fans op de teebox van de korte par-4 13e, besprak met zijn caddie of hij in één keer naar de green zou gaan, maar besloot het niet te doen en zei tegen de fans: “Niet boe roepen, sorry.”

Dat zijn ronde niet helemaal vlekkeloos verliep, bleek wel uit de behandeling die hij kreeg van een fysiotherapeut voordat hij aan zijn laatste negen holes begon.

Toen DeChambeau vier jaar geleden in Winged Foot won, kwam hij van een achterstand van twee slagen na 54 holes en won hij met zes slagen voorsprong. Hij heeft dit jaar al eerder zijn goede vorm getoond in de majors, met een gedeelde zesde plaats op de Masters en een tweede plaats in het US PGA Championship vorige maand.

Aberg verloor zes slagen in een ronde die goed begon, met een birdie op de derde hole, maar een gemiste eagle-kans op de 10e kostte hem de kans om druk op DeChambeau te zetten. De 24-jarige, die hoopt de eerste debutant te worden die het US Open wint sinds 1913, noteerde vervolgens een verwoestende zeven op de par-4 13e na twee keer over de green te hebben gechipt.

Het was een vergelijkbaar verhaal voor de Amerikaan Tony Finau, die ook goed geplaatst was tot een triple bogey op dezelfde hole hem naar beneden in het klassement bracht.

Aan de andere kant van het klassement beschreef Scottie Scheffler golf als “een mentale martelkamer” nadat hij op zes over par voor het toernooi was gekomen.

Het was ook een zware dag voor de Engelse US Open-kampioen van 2022, Matt Fitzpatrick, die vijf bogeys en twee dubbel bogeys noteerde op weg naar een ronde van negen over par.

Ondertussen behoorde de beste ronde van de dag toe aan de tweevoudige major-kampioen Collin Morikawa, die met 66 slagen (-4) in de top 10 kwam. Met par heeft hij zeven slagen achterstand op de leider DeChambeau.

Aberg leidt halverwege het US Open, McIlroy twee slagen terug

McIlroy en Cantlay delen leiding na eerste ronde US Open