LIV Golf Tour

Carlos Ortiz wint het LIV Golf Houston

Carlos Ortiz of Torque GC and caddie, Michael Kerr pose for a photo with the Individual Champion Trophy after the final round of LIV Golf Houston at Golf Club of Houston on Sunday, June 09, 2024 in Humble, Texas. (Photo by Chris Trotman/LIV Golf)

Cleeks GC ging deze week het LIV Golf Houston toernooi in als de enige club in de jonge geschiedenis van LIV Golf die nog nooit een team- of individuele trofee had gevierd, maar dat veranderde op zondag.

Aanvoerder Martin Kaymer en zijn team beëindigden hun droogte op indrukwekkende wijze, met een totaal van 33 onder par over drie dagen om de teams titel te winnen op de Golf Club van Houston, twee slagen voor op Smash GC en Fireballs GC.

In het 30ste toernooi sinds de oprichting van LIV Golf, konden de Cleeks eindelijk champagneflessen laten knallen op het podium.

“Dit is waarom we ons bij LIV hebben aangemeld, om voor het team te spelen,” zei Kaymer, wiens team de vorige keer in Singapore als tweede eindigde. “Het individuele is geweldig, maar samen vieren en dat samen doen, dat is waarom we hier zijn, en waarom LIV bestaat, om die teamcompetitie te hebben.”

Carlos Ortiz van Torque GC won zijn allereerste individuele titel bij LIV Golf Houston op zondag. Ortiz sloot de laatste ronde af met 5 onder 67, om te eindigen op 15 onder, één slag voor op Adrian Meronk van de Cleeks. Inwoner van het Houston-gebied Patrick Reed (4Aces GC) eindigde gelijk op de derde plaats met David Puig (Fireballs GC) op 13 onder.

Voor Ortiz was het zijn tweede overwinning in Houston, aangezien hij in 2020 de Houston Open won op een andere baan.

“Ik speel hier graag,” zei Ortiz. “Texas behandelt me goed, het is mijn aangenomen thuisstaat. Ik ben gewoon blij dat ik het weer in Houston kon doen.”

Na zich losgemaakt te hebben van de rest van het veld, bevonden Ortiz en Meronk zich gedurende het grootste deel van de laatste negen holes in een duel. Gelijkgaand naar de par-4 15e, birdiede Ortiz het gat terwijl Meronk een bogey noteerde na problemen vanaf de tee en een strafslag moest nemen.

Ortiz maakte een bogey op de 18e hole nadat hij zijn enige green van de dag miste, maar de birdiepoging van Meronk ging net langs de cup.

“Hij speelde ongelooflijk en hij zette de hele tijd druk,” zei Ortiz over Meronk. “Het was een goede strijd.”

“Hij speelde echt geweldig,” zei Meronk over Ortiz. “Hij verdiende het echt. Ik hoop dat ik hem de volgende keer kan pakken.”

Carlos Ortiz van Torque GC speelde een laatste ronde van 66 om de individuele LIV Golf Houston trofee veilig te stellen. (Foto door Chris Trotman/LIV Golf)

Meronk speelde een laatste ronde van 68 voor zijn beste resultaat sinds hij zich in het tussenseizoen bij LIV Golf aansloot. Hoewel hij teleurgesteld was dat hij de individuele titel niet won, was hij blij deel uit te maken van de eerste teamviering van de Cleeks.

“Dat is wat cool is aan LIV, om drie andere jongens bij je in het team te hebben,” zei Meronk. “Zelfs als je niet wint of individueel niet presteert zoals je wilt, heb je nog steeds die teamstand.”

De Cleeks begonnen de laatste ronde vijf slagen achter op de leiding. Maar tijdens de laatste negen holes ving het team collectief vuur. Kaymer maakte vijf van de zes holes een birdie. Kalle Samooja maakte drie van de vijf holes een birdie. Meronk maakte drie opeenvolgende holes een birdie. Bland maakte twee opeenvolgende birdies.

Plotseling hadden de Cleeks een voorsprong van zes slagen. Maar deze verdampte snel

met drie team-bogeys in snelle opeenvolging, en de voorsprong was teruggebracht tot één in de laatste stretch. Bland’s birdie op zijn laatste hole, de par-4 11e, was enorm, omdat het de Cleeks een voorsprong van twee slagen gaf en de uitslag in feite bezegelde.

“Ik heb mezelf zo toegesproken voor de 11e, en ik zei, je kunt beter birdie maken op deze hole,” herinnerde Bland zich. “Gelukkig sloeg ik een geweldige wedge naar twee voet en tikte hem binnen.”

Een paar minuten later lieten de Cleeks de champagne knallen.

“Als je andere jongens trofeeën ziet tillen, natuurlijk, dat is wat je wilt doen,” zei Bland. “Het is gemakkelijk te zien dat we in de juiste richting gingen. Dat deden we. Vandaag konden we het waarmaken. Wat een geweldig gevoel. Het is heel, heel speciaal.”

Adrian Meronk van Cleeks GC speelde op zondag een 7-onder 65 om Cleeks GC te helpen de teamtrofee van LIV Golf Houston te veroveren.

Vier man delen de leiding in LIV Golf Houston terwijl Jon Rahm zich terugtrekt