Ladies Tour

Anne van Dam eindigt als derde in Spanje waar de Duitse Alexandra Försterling wint

De Ladies European Tour rookie Alexandra Försterling heeft haar tweede titel in twee maanden binnengehaald met een overwinning met vijf slagen verschil in de Mallorca Ladies Golf Open op Golf Son Muntaner.

De 23-jarige Duitse golfster uit Berlijn, noteerde rondes van 69, 67 en 67 voor een totaal van 203 slagen over 54 holes, 13-onder par, en een overtuigende overwinning met vijf slagen voorsprong op mede-rookie de Thaise Trichat Cheenglab.

Anne van Dam eindigde één slag achter op een solide derde plaats, met Caroline Hedwall en Marta Sanz Barrio gelijk op de vierde plek. Chloe Williams, leidster na de tweede ronde, deelde de zesde plaats met eerste-ronde leidster Kristyna Napoleaova en Lee-Anne Pace.

Försterling is pas de tweede speelster die dit seizoen twee overwinningen behaalt op de Tour, na haar zege in het VP Bank Swiss Ladies Open in september. De enige andere speelster die dit jaar twee keer heeft gewonnen op de LET, is de nummer 3 van de wereld, Céline Boutier uit Frankrijk.

“Ik kan het niet geloven. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik in Zwitserland heb gewonnen en nu hier. Het voelt geweldig. Ik speelde vandaag echt goed en maakte niet veel fouten. Ik redde een paar slagen en het was gewoon perfect,” zei Försterling, die vijf birdies maakte in een foutloze laatste ronde.

“Ik was zeker nerveus. De eerste paar holes was ik van binnen aan het zeggen, rustig maar, adem, weet je wel, en dan weer richting het einde. Het winnen in Zwitserland heeft me zeker geholpen en het meerdere keren in deze positie zijn helpt ook. Je raakt gewend aan het controleren van je emoties.”

Met haar overwinning verdiende Försterling 500 punten en stijgt ze van de 17e naar de 5e plaats op de Race to Costa del Sol en van de 3e naar de 1e plaats in het Rookie of the Year klassement.

Over haar consistente jaar, waarin ze aan 23 evenementen deelnam, 18 keer de cut haalde en twee overwinningen behaalde, zei ze: “Het voelt als een droom. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Het voelt geweldig en gek.”

Met haar tweede plaats verdiende Cheenglab 320 punten en stijgt ze naar de top van de Race to Costa del Sol Ranking.

Ze zei: “Ik had dat niet verwacht, om nummer 1 te staan op de ranglijst. Ik probeerde weg te blijven van Alexandra, omdat ik zag dat ze gisteren na acht holes op acht onder stond met een goede kans om te winnen, dus ik probeerde weg te lopen en deze week een top vijf te halen, en dat is me gelukt.

“Ik ben best blij met mijn resultaten. Als ik op de eerste dag meer birdies had kunnen maken, toen ik worstelde met mijn putter, bedoel ik, iedereen had het moeilijk met de putter deze week omdat de lijnen op de greens behoorlijk lastig te lezen zijn op deze golfbaan, maar ik maakte wel een eagle vanaf de chip, dus dat was een opluchting. Ik denk dat deze golfbaan behoorlijk uitdagend is en je je op elke slag moet concentreren. De wind veranderde elke keer als we gingen slaan, dus we moesten heel strikt zijn in de wind.”

De LET blijft in Spanje voor het Andalucia Costa del Sol Open de España van volgende week, het laatste evenement in de Race to Costa del Sol van 2023.

De top vijf spelers, die allemaal kans maken om de Race te winnen, zijn nu Cheenglab, Boutier, Diksha Dagar, Johanna Gustavsson en Försterling, die het laatste evenement zou moeten winnen om kans te maken op de titel.

Gevraagd hoe ze de laatste week van het seizoen zou aanpakken, zei Försterling: “Ik zou hetzelfde zeggen als hoe ik deze week benaderde. Ik probeer altijd gewoon mijn spel te spelen en me niet te veel te laten beïnvloeden door al deze dingen en probeer plezier te hebben. Het zou gek zijn om beide te winnen, maar nu ik deze week heb gewonnen, zal ik proberen het rustig aan te doen en dan zien we wel.”

Cheenglab reageerde: “Ik verwacht niet te winnen, maar ik zou blij zijn om volgende week eens in mijn leven met Céline te spelen. Voor mij is het doel gewoon top drie en wat het resultaat ook is, ik zal het accepteren. Ik zal proberen weer weg te lopen van iedereen, dat is het doel.”

Anne van Dam zakt naar de 9e plek en Chloe Williams neemt de leiding in Mallorca