DP World TourKLM Open 2023

Zes Nederlanders door in het KLM Open

Joost LuitenJoost Luiten

Alsof het een finaledag was, zo leek het op de tweede dag van het KLM Open. Nederlanders die knokten voor wat ze waard waren in lastige omstandigheden. Joost Luiten is nog steeds kansrijk voor de eindoverwinning en in totaal gaan zes Nederlanders door. Wat niet veranderde op deze tweede dag van het KLM Open was de positie van Jorge Campillo. De Spanjaard gaat ook na 36 holes aan de leiding.

Risico’s
Luiten eindigde zijn ronde met een score waarop hij vroeg in de middag zijn ronde begon: -5. Dat zijn vijf slagen meer dan Jorge Campillo, die gisteren met een sublieme ronde een gat sloeg naar de rest. De Spanjaard besefte dat hij daardoor vandaag vooral geen onaanvaardbare risico’s moest nemen. Met een ronde in 71 slagen (-1) handhaafde hij zich aan de kop van het klassement. Wel bedraagt zijn voorsprong op zijn eerste belager, de Italiaan Renato Paratore, nu nog maar twee slagen.

Titelverdediger Victor Perez verliet dit keer door de achterdeur het KLM Open, net als Wil Besseling. De Noord-Hollander verspeelde op de laatste vier holes zijn kansen op het halen van de cut.

Joost LuitenLuiten had een lastige dag. De Bleiswijker begon heel goed aan de tweede ronde en schreef vlotjes twee birdies op zijn scorekaart, maar daarna kwam de klad er een beetje in. Nog voor de turn leverde hij die slagen al weer in en op hole 14 slikte hij een dure dubbel bogey. Daardoor leek Luiten weer terug te vallen in de schaduw, maar voor het oog van honderden golffans op de laatste hole, haalde hij nog een fraai slotakkoord uit zijn tenen, onder luid gejuich van de honderden golffans.

“Ik wist dat het door de omstandigheden een moeilijke dag ging worden. Je moet voor elke slag vechten en niet in de rough komen. Daar lag ik te vaak en dan word je terecht hard gestraft. Maar ik sta nog op een positie die je richting het weekeinde wil hebben, al had ik het natuurlijk graag een paar slagen beter gedaan.”

Luiten verheugde zich al op de dag van morgen, waarop maar liefst zes Nederlanders weer de baan ingaan. Het publiek volgde de tweevoudig winnaar en de andere Nederlanders vandaag in groten getale. “Het is mooi dat het KLM Open nog zo leeft en de mensen het hier gezellig hebben. Die steun voel je en dat is fijn.”

Eerste Tee-start om 7.00 AM
Op 27 mei start de eerste flight van drie ballen om 7.00 uur in de ochtend. In totaal gaan 81 spelers door het weekend in. Start van de laatste flight op zaterdag is 12.00 uur.

Laag scoren was moeilijk
De lastige wind en droge baan maakten het voor veel spelers lastig. Laag scoren was moeilijk al waren er natuurlijk uitzonderingen. De Nederlanders Rowin Caron en Daan Huizing bijvoorbeeld. Met deze omstandigheden, een ronde van 68 slagen binnenbrengen, dat oogstte veel lof.

Daan Huizing
Daan Huizing

“Ik hier heel blij mee”, zei Huizing. “Ik heb gisteren na de ronde een kleine trainingssessie gedaan. Dat ging vooral om de take-away en balpositie. Ik raakte ze vandaag zuiver, dus dat heeft gewerkt. De laatste holes waren zeker spannend met het oog op de cut. Vooral de birdie op 14 was lekker om een buffer te hebben. Nu mogen we weer twee dagen knallen in het weekend.”

Huizing staat met -1 net binnen de top-50, net als Vince van Veen die met een ronde 70 (-2) ook ruim de cut haalde. Ook Lars van Meijel en de amateur Lars van der Vight voegden zich als twee van de laatste spelers in de baan bij dat gezelschap.
Caron klom naar een zeventiende plaats, net onder Joost Luiten en schreef zijn goede score toe aan zijn ijzers. “Die sloeg ik een stuk beter vandaag dan gisteren. Ik lag daardoor dichter bij de vlag en dat maakt het makkelijker om putts te maken.”

KLM Open biedt golffans meer inzicht in leven van tourspelers
Achter de schermen van een toernooi als het KLM Open gaat een hele wereld schuil. De bezoekers krijgen in 2023 in het ‘KLM Open College’ voor het eerst een uniek kijkje achter de schermen van de tour-professionals. Iets wat KLM Open Radio al jaren voor een steeds groeiende groep luisteraars doet.

Terug naar de collegebanken
KLM Open College is dit jaar een van de nieuwe activiteiten waarbij de golffans worden meegenomen in de fascinerende wereld van de tourprof. Het College trekt twee keer per dag ‘volle zalen’ in het perscentrum van het KLM Open.

Tijdens het 30 minuten durende college neemt toernooidirecteur Slooter met drievoudig winnaar Simon Dyson, de maximaal 50 bezoekers, twee keer per dag, mee in de wondere wereld van het topgolf en worden de volgende vragen beantwoord. Wat gaat er door hun hoofd? Wat zit er in de tas? Hoe bereiden de professionals zich voor? Wat doet een caddy?

Duizenden unieke volgers KLM Open Radio
Naast het KLM Open College is er ook KLM Open Radio. Dag in dag uit verzorgt een team van 15 verslaggevers een geweldige bron van informatie, te beluisteren via de app van het KLM Open of op FM 104.6. Met meer dan 6.000 unieke luisteraars op de eerste dag, ligt KLM Open Radio nu al koers om records te breken. Op de eerste dag werd de zender in 49 landen beluisterd.

Jorge Campillo zet de toon op eerste dag KLM Open

KLM Open: Beste Nederlander Joost Luiten na eerste ronde op Bernardus

Highlights Pers Conferentie, 24 mei 2023, KLM Open 2023