Xavier Poncelet wint de Roma Alps Letas Open Davey Porsius beste Nederlander

17 juli 2021 – Rome, Italië. Na de eerste twee dagen leider en gezamenlijke leider te zijn geweest, behield Xavier Poncelet zijn gefocuste, solide spel voor een derde opeenvolgende dag om de Roma Alps Letas Open te winnen en met een laatste ronde van 68 (-4) voor een eindtotaal van 17 (199 slagen). De hoogst genoteerde Nederlander werd Davey Porsius met een gedeelde 18e plaats met een eindscore van 9-onder. Lars Keunen miste de cut net als de Nederlandse Zhen Bontan.

In het toernooi speelden de dames naast de heren.

Het was de eerste overwinning voor de Franse speler sinds de Mirabelle d’Or in 2012 en de eerste keer dat hij het klassement over drie dagen aanvoerde.

“Sinds 2012 heb ik veel tweede en derde plaatsen gehad, een play-off verloren, maar vandaag was de dag en ik ben erg blij. Ik speelde heel goed met slechts één bogey op de eerste negen na een flyer uit de rough. Toen op de 16e was er veel wind. Ik sloeg een goed schot en was echt verrast toen ik mijn bal het water in zag gaan en maakte vervolgens een double-bogey. Ik keek naar het leaderboard op de zeventiende tee en zag dat ik level leader was. Ik had een goede afslag en maakte een birdie en op de achttiende maakte de wind het echt moeilijk, maar een goede afslag en een ijzer acht naar het midden van de green wist ik daar par te maken”.

Het was een fantastische finale hier op de Golf Club Parco dei Medici met een strijd tot op de streep tussen de top vijf spelers. Op een gegeven moment doemde een play-off op toen de Schot Ryan Lumsden het clubhuis binnenkwam met 16-onder.

Hij liet weten: “Xavier moet nu nog de 17e spelen en heeft daar een birdie mogelijkheid. Alessia is ook een fantastische speler. Er zijn veel mogelijke uitkomsten, maar ik heb vandaag echt goed gespeeld, dus ongeacht de uitkomst kan ik niet boos zijn”.
» .
Zoals Lumsden voorspelde, maakte Poncelet een birdie op de 17e en parde vervolgens de 18e om de Schot als runner-up achter te laten.

Een drietal spelers deelde de derde plaats met -15 (201). Alessia Nobilio was vandaag de beste dame van LETAS, Italiaanse topspeler en topamateur. Een behoorlijk resultaat voor de negentienjarige speler die vandaag 5 birdies en slechts één bogey kaartte.

“Ik kwam hier in de hoop de cut te halen, dus het is geweldig om in de top drie te staan. Ik heb tot nu toe slechts vier professionele toernooien gespeeld en dit is mijn beste resultaat. Alles was perfect de afgelopen drie dagen en ik heb echt genoten van het spelen met de jongens omdat ik veel van hen heb geleerd.”

De beste amateur werd Paul Margolis op -14 (202) die vandaag een foutloze 63 (-9) had om de beste score van het toernooi te evenaren. Dit bracht hem op de gedeelde zesde plaats met landgenoot Sebastien Gandon en de gezamenlijke leider van gisteren, Gonzalo Vicente Elena.

De overwinning van Xavier Poncelet brengt hem naar de vierde plaats in de Order of Merit. Ryan Lumsden stijgt naar de eerste plaats, gevolgd door Angel Hidalgo Portillo en Jacopo Vecchi Fossa.

Een geweldige afsluiting van de tweede gemengde Open in de geschiedenis van de Alps Tour en wederom met een ​​overweldigend positieve feedback van de spelers. Een adempauze van vier weken volgt nu voor de volgende stop van de Alps Tour en wel het Gosser Open in Oostenrijk van 19-21 augustus.

Foto Xavier Poncelet door Filippo Vianelli