149e Open Championship: Louis Oosthuizen nog steeds aan kop, maar gaat hij winnen?

Na de derde ronde van het 149e Open Championship gaat Louis Oosthuizen aan kop, de Amerikaan Collin Morikawa bleef op een slag afstand en op drie slagen staat zijn landgenoot Jordan Spieth.

Oosthuizen was vandaag niet op zijn best, maar kwam toch met 69 slagen (-1) van de golfbaan. Hij zal de laatste ronde ingaan met een slag voorsprong en op 12-onder par. Morikawa, die maar net zijn birdie-putt had gemist op de 18e en met 68 slagen zijn ronde eindigde, volgt op 11-onder en zal op de laatste dag opnieuw met de Zuid-Afrikaan de baan ingaan. Oosthuizen liet weten echt niet tevreden te zijn met zijn spel op zaterdag en dat het een latertje zou worden op de range vanavond.

Oosthuizen (-12) en Morikawa (-11) wisten wat fouten te vermijden die Spieth en Frittelli wel maakten op de 17e toen hun bal de bovenste laag van de green bereikte, waarbij ze een bijna onmogelijk putt overhielden. Oosthuizen had daar een lastige birdieputt, maar hij tikt ehem dicht bij om zijn par veilig te stellen en Morikawa zag zijn poging langs de hole gaan vanuit een goede positie.

Spieth werd vandaag hartelijk ontvangen als hij naar de 18e loopt en nadat hij met zijn slag het hart van de green heeft gevonden, maar hij slaagt er gewoon niet in om een luid gebrul te verdienen als zijn birdieputt voorbij de hole glijdt en hij vervolgens zijn putt terug mist voor par. Een rampzalige bogey-bogey finish liet hem met een ronde van 69 slagen eindigen en dat brengt hem terug naar negen onder.

Er was meer vuurwerk op 18 zoals die van Scheffler en Johnson die allebei dicht bij de cup wisten te komen, maar DJ (-4) mist zijn birdie-putt voor een teleurstellende 73 en Scheffler maakt hem wel voor een ronde van 69 slagen, die hem op acht onder brengt. Er was meer vuurwerk op de 18e toen de jarige Marcel Siem (-6) en Andy Sullivan (-5) beiden een birdie maakten voor respectievelijk rondes van 70 en 71 slagen.

Ondertussen was het een teleurstellende dag voor zowel Emiliano Grillo (72) als Daniel van Tonder (74), die nu terug zijn op respectievelijk vier onder en twee onder.

Jon Rahm heeft de hoop niet opgegeven om een late uitdaging aan te gaan voor een grote overwinning op The Open, nadat hij in het klassement was gestegen met 7-onder en nu gedeeld zesde staat.

SANDWICH, ENGLAND – JULY 17: Louis Oosthuizen of South Africa plays his second shot on the 8th hole during Day Three of The 149th Open at Royal St George’s Golf Club on July 17, 2021 in Sandwich, England. (Photo by David Cannon/R&A/R&A via Getty Images)