De 149e Open: Collin Morikawa wint het 149e Open Championship!

Collin Morikawa is de eerste speler in de geschiedenis die twee verschillende majors heeft gewonnen bij zijn eerste poging. Eerder wist de 24-jarige te winnen bij zijn debuut in het PGA Championship en dan nu zijn overwinning op de golfbaan van Royal St George’s.

De ultra-getalenteerde speler wist met een bogey-vrije ronde van 66 slagen de overwinning te claimen met een eindscore van 15 onder par, en zijn landgenoot Jordan Spieth moest genoegen nemen met de tweede plaats. Louis Oosthuizen, die als leider de laatste dag inging, strompelde naar een afsluitende ronde van 71 slagen en moest genoegen nemen met een podiumplaats op de gedeelde derde plaats met 11 onder par, samen met Jon Rahm.

Morikawa begon de laatste ronde met één schot achterstand op Oosthuizen en al snel bevond hij zich bovenaan het klassement toen de Zuid-Afrikaan op de vierde hole bogey maakte.

Spieth liet slagen vallen op de vierde en zesde hole om zichzelf weer in de running te lanceren met een briljante eagle op de zevende en de birdies op 9, 10, 13 en 14 lieten hem uiteindelijk eindigen op 13-onder par.

Oosthuizen hervond zijn hoop met een verbluffend tee-shot op de par-drie 11e die de pin raakte en zijn eerste birdie opleverde, Maar Spieth was de man die de druk op de leider legde en de kampioen van 2017 verkleinde zijn achterstand tot een enkel schot toen hij zijn birdies op 13 en 14 maakte.

Morikawa reageerde met een sterke putt van 6 meter voor een vier op de lange 14e, net toen Rahm midden in een spectaculaire late aanval zat en de Spanjaard plotseling vier birdies vanaf de 13e maakte en zelfs binnen een aantal centimeters van een hole-in-one kwam op de korte 16e.

Rahm’s rally voor de overwinning zou net tekortschieten omdat de favoriet eindigde met par op 17 en 18 om met 66 slagen zijn ronde en het toernooi met 11-onder te eindigen.

Morikawa’s vastberadenheid en kalmte bleven intact toen hij de holes 15 en 16 met een solide par wist af te ronden. Een andere par op de 17e gaf Morikawa de relatieve luxe van een voordeel van twee slagen om de 72e hole te gaan spelen. Nadat hij op de 18e met een houtje het midden van de fairway had gevonden, wist hij zijn tweede eenvoudig op de green te slaan en met twee putts zijn par waarmee hij zijn overwinning veilig stelde.

Brooks Koepka leek het baanrecord te verbreken nadat hij al op vijf onder was, maar was teleurgesteld om af te sluiten met zes holes in par en eindigde met 65 slagen, op zeven slagen achter de kampioen.

De nummer 1 van de wereld Dustin Johnson eindigde het toernooi met 67 slagen om op zeven onder te eindigen, samen met de opkomende Schot Bob MacIntyre, die back-to-back top-10 finishes behaalde in zijn beide Open-optredens. De linkshandige speler eindigde uiteindelijk met 67 slagen zijn ronde die een paar slagen lager had kunnen mits hij zijn afslag op de 14e niet buiten de baan had geslagen met als gevolg een bogey.

Na twee jaar in het bezit te zijn geweest van de Claret Jug eindigde de titelverdediger Shane Lowry met een ronde van 69 slagen en op een verdienstelijke gedeelde 12e plaats met zes onder par.

Voor Morikawa was er een cheque van ruim 2 miljoen dollar. Spiets verdiende nog bijna 1.2 miljoen en de nummers drie Oosthuizen en Rahm kregen een cheque mee naar huis van 682.000 dollar.

(Photo by David Cannon/R&A/R&A via Getty Images)