149e Open Championship: exit Luiten en Oosthuizen pakt de leiding

Met 71 slagen (+1) heeft Joost Luiten op de tweede dag van het 149e Open Championship in ieder geval laten zien dat hij over doorzettingsvermogen beschikt. Zag het er na de eerste ronde met 76 slagen (+6) slecht uit, toch wist de enige Nederlander in het toernooi zijn tweede ronde net boven par te eindigen. Voor het toernooi sloot Luiten af met een 135e plaats en liet hij toch nog veel spelers achter zich eindigen.

De cut kwam in Schotland op +1 te liggen en dat betekende voor de Noord-Ier Rory McIlroy dat hij er in het weekend ook bij is. Met twee ronden van 70 slagen plaatste hij zich met par voor het toernooi voor het weekend. Ook Bryson DeChambeau wist zich net als de Oostenrijker Bernd Wiesberger met +1 het weekend te halen.

Onder de spelers die het niet haalden zaten ook Martin Kaymer, Patrick Reed, Ernie Els, Jason Day en Alax Noren.

De leiding kwam in handen van de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen. Met 11-onder par heeft hij 2 slagen voorsprong op de Amerikaan Colin Morikawa. De laatste had de laagste ronde van de dag met 66 slagen die ook werden gemaakt door Jon Rahm en Emiliano Grillo.

Opvallend is de sterke prestatie van de Duitser Marcel Siem. Hij wist door zijn overwinning op de Challenge Tour van vorige week een startbewijs te krijgen en staat nu met 6-onder gedeeld zevende.

Er was ook nog een hole-in-one van Jonathan Johnson. De Engelsman leek de cut te gaan missen maar maakte een hole-in-one op de 16e waardoor hij op 1-onder kwam. De birdie op 17 bracht hem op 2-onder waardoor de Engelsman zich zonder problemen plaatste en voor het eerst in een major de cut wist te halen!

“Ik twijfelde op de 16e tussen een pitching wedge en een gap wedge. Ik sloeg gelukkig de laatste en via de voorkant van de green rolde mijn bal erop zo de hole in. Zelf kon ik het niet zien maar het publiek liet horen dat ik hem gemaakt had!