Veertien Nederlanders aan start bij KLM Open

Amsterdam – Dit jaar zullen er veertien Nederlandse spelers meedoen aan het KLM Open. De tien professionals en vier amateurs worden aangevoerd door European Tour spelers Maarten Lafeber, Robert-Jan Derksen en Joost Luiten. Tim Sluiter verdedigt zijn titel van beste amateur die hij vorig jaar won.

Maarten Lafeber heeft zijn naam al op de beker van het KLM Open staan. In 2003 behaalde hij zijn eerste en tot nu toe enige overwinning op de European Tour in eigen land. Het maakte hem tot een bekende Nederlander. Nog een aantal toptien noteringen in het KLM Open geven aan dat hij die druk wel aan kan. Dit seizoen is hij wat wisselvallig, maar hij kent de Kennemer goed en maakt echt kans op de overwinning.

Robert-Jan Derksen is dit jaar met kop en schouders de beste Nederlandse golfer. Van de 22 toernooien haalde hij 19 keer het weekend en de tweede plaats in het Russisch Open twee weken geleden was zijn beste notering. Hij verdiende ruim een half miljoen euro en staat bij de beste 40 spelers van de Tour. Derksen is de meest succesvolle professional van ons land met twee overwinningen op de European Tour (Dubai 2003 en Madeira 2005).

Een van de meest opvallende spelers dit seizoen in Europa is Joost Luiten. De Bleiswijker won twee keer op de Challenge Tour en staat eerste op de ranglijst daarvan. Zijn overwinningen kwamen beide met geweldige slotronden (64 en 61). Hij is niet bang om laag te gaan, zoals het in het jargon heet. De 21-jarige Luiten wordt getipt als toekomstige ster op de European Tour.

Rolf Muntz won als amateur een Major. Hij won in 1990 het Brits Amateur Kampioenschap. Ook als professional wist hij te winnen op de European Tour. In 2000 won hij in moeilijke omstandigheden het Qatar Open. Van 1995 tot en met 2005 speelde Muntz onafgebroken op de European Tour. Gebruikte het jaar 2006 om zijn fysiek en swing grondig onder handen te nemen en klimt nu weer omhoog via de Canadese Tour en de Europese satelliettoernooien.

Dat Schellinkhout ooit een wereldkampioen golf zou huisvesten. Wie had dat gedacht? Maar vorig jaar was Wil Besseling de allerbeste golfer tijdens het WK voor amateurgolfers in Zuid-Afrika. Hij besloot begin 2007 pro te worden en won direct het eerste toernooi dat hij speelde op de EPD Tour. Talentvolle speler die een hele mooie toekomst tegemoet gaat. 

Hiddo Uhlenbeck maakte het KLM Open als amateur (1999) en als professional mee (2004 en 2006). De 29-jarige Uhlenbeck verkocht ooit aandelen om zijn profcarrière te starten. Dit seizoen is Uhlenbeck goed op dreef, hij won het Fortapak Golf Tournament, onderdeel van de Nederlandse Tour en speelt ook verdienstelijk op de EPD Tour.

Ruben Wechgelaer doet voor de negende keer mee aan het KLM Open. In 1995 maakte hij zijn eerste opwachting. Een paar keer was hij dicht bij het halen van de cut, maar tot nu toe is dat nog niet gelukt. Wie weet wordt dit jaar de ‘doorbraak’ voor de 38-jarige Wechgelaer.

Robin Swane verdiende net als Wechgelaer en Uhlenbeck zijn uitverkiezing op basis van zijn positie op de internationale ranglijst van PGA Holland. Vorig jaar promoveerde Swane van de EPD Tour naar de Challenge Tour, dankzij elf toptien noteringen waarvan twee overwinningen. Dit jaar op de Challenge Tour heeft hij zes keer het weekend gehaald. Het is de derde keer dat hij het KLM Open speelt. 

Voor Eric Kruyning, 47 jaar, komt de droom van het spelen in het KLM Open uit. Hij makte het waar door tweede te eindigen in de Pro Kwalificatie eerder deze week op Naarderbos. Het bestuurslid van de PGA Holland was vorig jaar tijdens de Qualifying School van de European Tour nog caddie van Joost Luiten. Nu spelen ze in hetzelfde toernooi.

Ronald Stokman was een zeer goede amateur toen hij de overstap naar de professionals maakte. In zijn amateurtijd was hij een paar keer dicht bij het spelen in het KLM Open. Als Zandvoorter speelt hij een soort thuiswedstrijd op de Kennemer. De 27-jarige professional was eerder dit jaar geblesseerd, maar zijn succes in de Pro Kwalificatie tekent zijn herstel.

Amateurs

Tim Sluiter, 18 jaar en speler van de Sallandse, won eerder dit jaar het Frans Amateur Kampioenschap. De meesten herinneren hem waarschijnlijk van zijn opmerkelijke prestatie in het KLM Open 2006. Hij behoorde de eerste twee dagen bij de beste 15 spelers. Uiteindelijk werd hij 53ste, maar haalde als enige amateur het weekend en won de Robbie van Erven Dorens Trofee.

Jurrian van der Vaart, 21 jaar van Golfclub de Koepel, debuteert dit jaar. Vorige week op de Hilversumsche gaf hij zijn visitekaartje af door het Nationaal Open te beginnen met een ronde van 64. Tijdens het Europees Team Kampioenschap was zijn individuele score goed voor een negende plaats.

Reinier Saxton is pas 19 jaar, maar is een ervaren speler op het KLM open. In 2003 debuteerde hij als 15-jarige en ook vorig jaar was Saxton van de partij. Ook hij komt met goede vorm naar de Kennemer, na een 6e plaats in het Nationaal Open vorige week.

Michael Kraaij is net als Reinier Saxton een speler van Golfclub Houtrak. Ook Kraaij zal op 15-jarige leeftijd debuteren. Hij dankt zijn plaats in het KLM Open 2007 aan zijn overwinning in het RiverWoods Junior Open. Michael is een constante speler met een zeer goed kort spel.

Het KLM Open is onderdeel van de European Tour en wordt ondersteund door de partners KLM, KPMG en ABN AMRO.    

http://www.klmopen.nl/