US Open: Russell Henley leidt maar Louis Oosthuizen moet nog 2 holes!

Russell Henley is de leider in het clubhuis na een ronde van 67 slagen maar Louis Oosthuizen (foto) staat ook op vier onder maar heeft nog twee holes te voltooien nadat mist de start van de US Open in Torrey Pines vertraagde.

Henley’s 67 was de beste score na de ochtend, met de 2018 Open-kampioen Francesco Molinari die een welkome terugkeer maakte met een 68, terwijl Koepka zichzelf een solide platform gaf om te strijden voor een derde US Open-titel toen hij een twee-onder 69 afvuurde en die score werd geëvenaard door Jon Rahm in de late schemering.

Henley, zonder overwinning in meer dan vier jaar, maakte zes birdies in zijn ronde maar ook twee bogeys. Rafa Cabrera Bello, die de enige speler was die 18 holes voltooide zonder een bogey op een kaart maar wel met een eenzame birdie en een sublieme chip-in voor eagle op de 18e, staat samen met de Italiaan gedeeld derde met 3-onder. 

Molinari mixte vijf birdies met twee bogeys om zijn oudere broer Edoardo te overschaduwen, die een verdienstelijke 70 maakte, terwijl Koepka (-2) zijn voortdurende vete met Bryson DeChambeau in zijn achterhoofd had toen hij naar vier onder racete voordat hij terugglipte met twee bogeys over zijn laatste zeven holes.

Koepka’s score werd geëvenaard door Xander Schauffele en Masters-kampioen Hideki Matsuyama, wiens 69 vier slagen beter was dan zijn speelpartner DeChambeau, terwijl Rahm de gedeelde vijfde plaats wist te behalen. Of Rahm zijn teleurstelling in The Memorial, toen hij leidde met zes slagen voorsprong na 54 holes voordat hij zich moest terugtrekken vanwege een positieve test op Covid-19, al heeft verwerkt lijkt duidelijk.

Maar terwijl Rahm en McIlroy een een vroege start op vrijdag wisten te ontlopen had Oosthuizen niet zoveel geluk toen hij zijn bal op de achtste green moest markeren en een 10 meter birdieputt zal hebben wanneer hij terugkeert.

“Ik geniet gewoon van het spelen op echt zware golfbanen”, zei de Open-kampioen van 2010. “Ik denk dat ik me op de een of andere manier een beetje beter kan concentreren als ik die banen speel, wetende dat de foutenmarge erg klein is.

Wereld No 1 Johnson kaartte 16 pars, één birdie en een bogey in zijn stabiele 71, terwijl DeChambeau zes bogeys maakte, waaronder drie op rij vanaf de 11e,  voordat hij een pittige finish produceerde met birdies op 14 en 18 waardoor hij terug naar twee over kwam!