US Open: Richard Bland leidt samen met Russell Henley

De 48-jarige Richard Bland is de oudste speler die in het US Open leidt na 36 holes, nadat een ronde van 67 slagen hem op de tweede dag gelijk aan de top bracht samen met Russell Henley, terwijl Matthew Wolff slechts op één slag achterstand.

De 48-jarige Bland, die nog steeds meelift op de golf van euforie na zijn emotionele eerste overwinning op de European Tour in het British Masters een maand geleden (foto), profiteerde van de bogey van Henley op de 9e zijn laatste hole.

Louis Oosthuizen en een oplevende Wolff, die indruk maakte met een 68 in zijn eerste start sinds gediskwalificeerd te zijn in de Masters in april, delen de derde plaats met 4-onder par. Wolf had toen bij het adresseren van zijn club achter de bal deze bewogen en had dus eens strafslag moeten nemen, dat deed hij niet en met het tekenen van zijn kaart tekende hij voor een verkeerde score.

Jon Rahm en tweevoudig Masters-kampioen Bubba Watson zijn twee slagen van leiders terwijl Rory McIlroy flirtte met zowel de leiding als de cut toen hij vijf birdies mengde met zeven bogeys in een “achtbaan” van 73 slagen, waardoor hij met een over par het weekend ingaat.

“Nadat ik de afgelopen twee dagen van de baan was gestapt, was ik behoorlijk uitgeput, maar ik heb echt mijn best gedaan om me te concentreren en mijn kalmte te bewaren en, belangrijker nog, gewoon gelukkig te zijn”, zei Wolff.

“Het gaat allemaal om het beheersen van de angst. Wat is waarschijnlijk het ergste dat kan gebeuren? Ik zou de cut kunnen missen? Dat is echt het ergste dat kan gebeuren, maar je hersenen laten je denken dat als je een slechte slag geslagen hebt, het is alsof de wereld voorbij is.

“Zelfs nadat ik gisteren goed had gespeeld, wilde ik nog steeds in bed blijven. Ik wilde zijn waar ik me op mijn gemak voelde, niet in de schijnwerpers. Dus het is geweldig dat ik hier nu goed speelde, maar ik denk nog belangrijker, ik ben gewoon dichter bij comfortabeler zijn en gelukkig zijn en ervan genieten.”

De linkshandige Bubba Watson heeft slechts één top-10-finish in een major behaald sinds hij zijn tweede Masters-titel meer dan zeven jaar geleden veroverde, maar hij dwong zich een weg naar de strijd om te titel met een opmerkelijke finish in zijn tweede ronde, waarbij hij vijf birdies maakte over zijn laatste zes holes voor een ronde van 67 slagen.