US Open: Oosthuizen met eagle putt aan de leiding samen met Henley en Hughes

Louis Oosthuizen wist op de 18e met een enorme eagle putt een deel van de 54-holes leiding te verdienen die hij samen met Russell Henley en Mackenzie Hughes deelt in het US Open. Rory McIlroy (foto) en Bryson DeChambeau staan slechts op twee slagen van het trio verwijderd.

De spannende finish van Oosthuizen op Torrey Pines bracht hem op gelijke hoogte met Mackenzie Hughes en Russell Henley op vijf onder par, maar de meeste focus op zondag zal liggen op de groep op drie onder nadat McIlroy met 67 en DeChambeau een bogey-vrije 68 hun ronde eindigde.

Richard Bland’s hoop op een sprookjesachtige grote overwinning op 48-jarige leeftijd kreeg een deuk toen hij strompelde naar een ronde van 77 slagen om zes slagen van het leidende trio te eindigen. Jon Rahm en Dustin Johnson staan gedeeld 6e met 2-onder en het opwindende jonge Amerikaanse trio Matthew Wolff, Collin Morikawa en Xander Schauffele staan met 1-onder gedeeld 9e.

Hughes leek eerst niet in het klassement te groeien tot dat de Canadees een birdie op 11 liet volgen met een putt voor eagle vanaf de achterkant van de 13e green, bijna een kopie van de beroemde Tiger Woods-eagle vanaf dezelfde positie in 2008. Een birdie op het laatste zorgde voor een ronde van 68slagen en dat gaf hem de leiding in het clubhuis die hij al snel deelde met Oosthuizen.

“Ik denk dat een jaar geleden dat een heel saaie eagle zou zijn geweest met een paar mensen die gek werden”, zei de Zuid-Afrikaan. “Maar het was leuk om iedereen terug te zien, fans terug te hebben. Het is geweldig om het gejuich te horen als je goede slagen maakt, maar soms niet geweldig om het boegeroep te horen als je een slechte maakt”

DeChambeau maakte opj de eerste birdie en voegde er nog een toe op de zesde en nog één op de lange 13e toen hij genoegen nam met een opeenvolging van stabiele pars die hem de kans gaven om zijn bittere rivaal Brooks Koepka te evenaren en een back to back US Open-titel te winnen.

Rahm, die een overwinning nodig heeft om Johnson aan de top van de wereldranglijst te onttronen, was slechts drie van de leiding toen hij een puinhoop maakte van de 14e en een double-bogey zes maakte, maar hij herwon zijn kalmte en zette een goede prestatie neer. Met een birdie, twee putts van lange afstand, op 18e bracht hem terug naar twee onder.

De Spanjaard staat op een gedeelde zesde plaats met Scottie Scheffler (70) en de runner-up Matthew Wolff van vorig jaar. De laatste maakte een bogey op twee van de laatste vijf holes voor een een teleurstellende 73.

Richard Bland zakte ver terug in het klassement na een derde ronde van 77 slagen! “Ik worstelde de hele dag met mijn ijzers”, zei de 48-jarige, de oudste speler die de US Open leidde na 36 holes na een 67 op vrijdag. “Ik heb de bal behoorlijk goed geslagen en dat is wat je hier moet doen. Ik kon daar gewoon niet van profiteren en ik gaf mezelf niet echt fatsoenlijke looks voor birdies. Sommige dagen zal het je het gevoel hebben dat je niet kan scoren en dat was vandaag mijn dag.”