US Open: Jon Rahm wint met birdies op 17 en 18 zijn eerste major!

Jon Rahm maakte een birdie op de laatste twee holes om zijn eerste grote titel te veroveren in een sprankelende finish op de 121e US Open op Torrey Pines. Voor de Spanjaard was het een enorme opsteker nadat hij eerder deze maand met 6-slagen voorsprong in het Memorial de leiding had, maar zich in de laatste ronde moest terugtrekken omdat hij positief was getest op Covid.

Terwijl Louis Oosthuizen met 5-onder op de 17e aankwam en daar direct bogey maakte vertelde het scoreboard dat Jon Rahm inmiddels met 6-onder zijn ronde had geëindigd. Oosthuizen ging daardoor naar 4-onder met nog een hole te gaan. Gelukkig wist de Zuid-Afrikaan daar wel birdie te maken en eindigde hij met 5-onder het toernooi op de tweede plaats. De 26-jarige Rahm wist op dat moment dat hij de nieuwe winnaar was geworden.

Rahms sensationele reeks birdies zorgde voor een afsluitende 67 en sleepte hem naar de absolute voorsprong op zes onder en Oosthuizen was niet in staat om cruciale fouten op de laatste holes te vermijden.

Het was een passende finale van een boeiende laatste dag aan de kust van Zuid-Californië, waar Rory McIlroy, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka en Justin Thomas zich een weg baanden naar de top van het klassement maar in hun tweede negen struikelden.

DeChambeau leek op weg om zijn titel te behouden toen hij binnen een centimeter van het maken van een hole-in-one kwam op de achtste. De bogeys op 11 en 12 en toen hij zijn drive op de 13e bijna richting verwegistan sloeg had hij nog er nog vier nodig om de green te vinden en maakte daar een dubbel-bogey zeven. Rahm’s ellende werd nog groter op de 17e, waar hij een viervoudige bogey-acht maakte. Uiteindelijk werden het 77 slagen en met +3 werd hij gedeeld 26e.

McIlroy moest nadenken over nog een ander verhaal van wat had kunnen zijn, nadat hij ook een deel van de voorsprong had behaald maar maakte een drie-putt bogey op de 11e en op de 12e zelfs een dubbel Hij eindigde met 73 slagen zijn ronde en met 1-onder gedeeld 7e. .

Ook Brooks Koepka was niet in staat zijn uitdaging voor een derde US Open-overwinning vast te houden, aangezien hij een bogey maakte op twee van de laatste drie holes en met 2-onder uiteindelijk op de gedeelde vierde plaats eindigde.

Hoewel de gebroeders Molinari allebei genoten van hun bemoedigende eerste rondes, was het hun landgenoot Guido Migliozzi die de vlag zou voeren voor Italië toen hij de 68 van Engels evenaarde om op twee onder te eindigen naast Koepka en de PGA-kampioen van vorig jaar Collin Morikawa.

Johannes Veerman, die de Nederlands Amerikaanse nationaliteit heeft, miste eerder na twee ronden de cut met 73 en 75 slagen.