Het eerste golfnieuws

Uhlenbeck beste Nederlander in Spanje

ImageGolf kan een moeilijke sport zijn, vooral als de prestatiedruk groot is. De eerste dag van het Challenge Tour event Izki Challenge de Espa?a was er voor de Nederlanders een om snel te vergeten of om er lering uit te trekken.

De beste Nederlander werd Hiddo Uhlenbeck (foto), hij speelde zijn ronde level par (73 slagen). Uhlenbeck sloeg 10 greens in regulation, hij begon zijn ronde op de tweede 9 op hole 10. Een reeks van holes in par volgden, zijn eerste foutje maakte hij op 17 waar hij een 3 put voor bogey maakte.

Op hole 3 sloeg hij zijn bal over de green en maakte bogey. Gelukkig sloeg hij op hole 6, een par 3 van 165 meter, een ijzer 6 op de green maar wel 4 meter van de pin. Een zeer sterke put volgde, goed voor birdie. Op hole 8, een par 5 van 477 meter, sloeg hij een goede drive, daarna een ijzer naar de green, een up en down voor birdie. Een ronde van 73 slagen (level par) was het resultaat.

Uhlenbeck moest zeer vroeg uit bed en vertelde: ?Omdat er nogal veel mist was moesten we wachten op de teebox. Het was erg koud, net 3 graden. Gelukkig mochten we na een half uur terug naar het clubhuis. Het toernooi startte ruim 50 minuten later dan gepland. Gelukkig heb ik daar in mijn spel verder weinig last van ondervonden.?

Brian Schutz speelde zijn 1e ronde in 79 slagen (+6). Het is voor hem zijn debuut als pro op de Challenge Tour, net zoals voor Hiddo Uhlenbeck. ?Ik heb het normaal gesproken nooit, maar nu was ik best gespannen en nerveus?, merkte Schutz op na zijn ronde.

Hij speelde zijn eerste 9 holes niet goed. Bogey op 1 en 2, birdie op 3, een 3 put op 4 voor bogey, dan een put missen van 1,5 meter voor birdie op hole 5. Vervolgens op hole 7 een slechte chip en 2 put voor opnieuw een bogey.

Hole 8, een par 5 van 477 meter, is normaal best in twee?n te halen. Nu werd het een drama. Schutz sloeg een goede drive die net in de rough landde, sloeg een goede lay-up voor het water om daarvandaan zijn derde slag met een lobwedge richting vlag te slaan. Deze landde echter achter op de green en stuiterde er overheen om vervolgens achter een boom tot stilstand te komen.

Hij kon alleen zijwaarts zijn bal eruit slaan, chipte hem daarvandaan op de green en maakte vervelend genoeg een 2 put voor dubbel bogey. Hij eindigde zijn eerste 9 holes met bogey op 8 en 9 voor +6. Zijn tweede 9 speelde hij sterk, goede slagen op de fairway, goede slagen naar de green en het resultaat was een bogey op 10 en een birdie op 18 voor level par en 79 slagen (+6) voor het toernooi.

Guido van der Valk, de andere Nederlander, speelde eveneens als Schutz zijn ronde in 79 slagen. Het zal voor deze twee spelers erg moeilijk worden om de cut nog te halen. Maar opgeven zullen ze niet, ze zullen zeker gaan tot het uiterste.