Tournament of Champions: Harris English wint na playoff

Na meer dan zeven jaar zonder overwinning op de PGA Tour, claimde Harris English eindelijk zijn derde titel nadat hij met een birdie op de eerste extra hole Joaquin Niemann versloeg tijdens het Sentry Tournament of Champions

Niemann kwam in eens in de strijd voor de titel na een laatste ronde van 64 slagen dat nog beter had kunnen zijn als hij op het laatst geen putt van minder dan twee meter voor birdie had gemist! Maar ook English miste zijn putt voor eagle op de 18e om direct als kampioen gekroond te kunnen worden. De twee eindigden met 25-onder par en moesten dus terug naar de 18e. 

English wist de overwinning toch te pakken nadat Niemann zijn tweede slag aan de linkerkant van de green trok, vervolgens zijn chip te kort liet en zijn birdie putt 18 centimeter te kort liet.

De twee waren gelijk geëindigd op 25 onder op een slag afstand van de titelverdediger Justin Thomas. De laatste kwam met 66 slagen binnen maar gaf toe dat hij wat was afgeleid door de gevolgen van zijn controversiële homofobe uitspraak op de derde dag in Kapalua.

Een beschaamde Thomas verontschuldigde zich oprecht na zijn derde ronde nadat hij een aanvallende term had gebruikt na een gemiste putt in het begin van zijn ronde. Hij zou dus uiteindelijk een slag te kort komen voor de play-off na een bogey op de 17e. 

English had de leiding na de derde dag samen met Ryan Palmer, maar de twee worstelden beiden met de winderige omstandigheden op de eerste negen toen Niemann naar de top van het klassement stormde.

De 22-jarige Chileen wist met zes birdies in 30 slagen zijn eerste 9 holes te eindigen en bracht met birdies op 11, 14 en 16 zijn ronde zo op 64 slagen. Niemann, die wist dat zijn score wel eens goed was voor de overwinning, kreeg van Sergio Garcia op weg naar de range wat opbeurende woorden toegesproken. 

Palmer maakte een birdie op drie van de laatste vier holes om zijn vierde plaats te evenaren tijdens zijn laatste start bij het Zozo Championship in oktober, terwijl Bryson DeChambeau (66) en Jon Rahm (67) op een gedeelde zevende plaats eindigden op 20 onder samen met Collin Morikawa die met een afsluitende 73 in het klassement duikelde.

De wereld nummer 1 Dustin Johnson eindigde samen met Garcia op 18 onder.