KLM Open 2024

Sterke start Manassero en Korhonen op KLM Open, Luiten beste Nederlander

Kan Joost Luiten nog verder klimmen in het klassement van het KLM Open?

Joost Luiten

De Italiaan Matteo Manassero en de Fin Mikko Korhonen zijn na de eerste ronde van het 104de KLM Open met 64 slagen de leiders in het toernooi. De Italiaan maakte vandaag op The International maar liefst zeven birdies en geen enkele fout. Korhonen viel ook nog eens op met een hole-in-one. Van alle vijftien Nederlanders had Joost Luiten de beste start. Hij is op vier slagen van Manassero en Korhonen terug te vinden in de top-15.

Het KLM Open op The International naast Schiphol trok op de eerste zonnige dag van het toernooi al veel publiek. Het was ook Joost Luiten opgevallen. “Ik begon vroeg, dus ze waren niet allemaal op tijd, maar op de tweede negen zag het er met al dat meelopende publiek weer indrukwekkend uit.”

Genieten
Voor Luiten voelt spelen in eigen land niet als extra druk. “Ik probeer er gewoon van te genieten.” Tussen het genieten door speelde de 38-jarige Nederlander ook nog eens goed. “Al was het een beetje zuur dat ik hier en daar op de greens nog wel wat heb laten liggen”, bleef hij kritisch op zichzelf. “Maar ik ben uit de grote problemen gebleven en dat is belangrijk. Op deze baan is een dubbel bogey zo gemaakt.”

Matteo Manassero

Manassero
De scorekaart van Matteo Manassero was wél smetteloos. Met zeven birdies op het ‘wedstrijdformuliertje’ had de Italiaan, die vorige week nog het US Open speelde, een perfecte dag. “Ik kan alleen maar erg tevreden zijn na zo’n ronde. Dit is een moeilijke baan. Gelukkig nam de wind in de middag niet echt toe, maar het was nooit makkelijk.”

De 31-jarige Italiaan, was in 2010 met 17 jaar de jongste winnaar ooit van een toernooi op de DP World Tour. Na een mindere periode is de sympathieke golfer weer helemaal terug. Hij won dit seizoen in Zuid-Afrika een toernooi op de Tour en moet zeker in staat worden geacht om tot zondag dit hoge niveau vol te houden.

Naast Manassero waren ook de Fin Mikko Korhonen (64 slagen) en de Japanner Ruyiko Hoshino (65) hoogvliegers onder de late middagzon. Korhonen maakte de tweede hole-in-one van de dag, op de korte par-3 op hole 4 (150 meter). Even daarvoor had Gavin Green ook al een hole-in-one voor zijn rekening genomen, maar die viel op hole 17 (213 meter).

Hoshino tekende voor de meeste birdies van de dag in één ronde (negen). Korhonen jaagt deze week op zijn derde zege op de DP World Tour. Zijn laatste overwinning dateert van 2019 (Volvo China Open).

Van de vijftien Nederlanders eindigden er zes hun ronde in par of beter: Joost Luiten (-3), Vince van Veen (-2), Wouter de Vries (-1), Lars van Meijel (par), Lars Keunen (par) en amateur Lars van der Vight (par). Van Veen, speler van de Alps Tour – twee niveaus onder de DP World Tour – was na zijn ronde terecht opgetogen. “Ik voel me goed en heb mijn spel op orde. Ik merk dat ik nu meer ervaring heb in het spelen van dit soort toernooien.”

De Vries was de dag als tweede reserve in de wachtkamer begonnen, maar mocht na de afzegging van Søren Kjeldsen toch nog meedoen. De eerste reserve, Aydan Verdonk, had al eerder te horen gekregen dat hij de plek van de afwezige Oliver Wilson kon innemen. Verdonk sloeg zelfs in de allereerste flight van de dag af.

Over het KLM Open
De 104de editie van het KLM Open vindt plaats van 20 tot en met 23 juni 2024 op The International Golf bij Amsterdam. Het toernooi wordt georganiseerd door TIG Sports ondersteund door partners KLM en Tata Consultancy Services (TCS).

Drie Nederlanders onder par, de rest erboven na spannende eerste ronde KLM Open

Met stralend weer en een flinke opkomst eindigde de eerste dag van het KLM Open