Het eerste golfnieuws

Geen Nederlanders meer over in het 129e Amateur Championship

DONEGAL, IRELAND - JUNE 20: Jack Bigham of England hits an approach shot during day four of The Amateur Championship at Ballyliffin Golf Club on June 20, 2024 in Donegal, Ireland. (Photo by Oisin Keniry/R&A/R&A via Getty Images)

Jack Bigham’s poging om een ​​andere R&A-titel aan zijn verzameling toe te voegen, kreeg een nieuwe impuls toen de Walker Cup-speler doordrong tot de kwartfinales van het 129e Amateurkampioenschap in Ballyliffin. De enige overgebleven Nederlander, Nevill Ruiter, verloor helaas van de Engelsman Tom Osborne met 2&1.

De 20-jarige Engelsman Bigham, die in 2021 het R&A Boys’ Amateur Championship won, bleef op koers voor een opmerkelijke dubbel met twee contrasterende matchplay-overwinningen op de Glashedy Links.

Bigham stond drie holes achter bij de turn in zijn tweede ronde tegen de Zuid-Afrikaan Jordan Burnand, maar maakte vier birdies op de back-nine om de wedstrijd om te draaien en een zwaar bevochten 3&1 overwinning te behalen.

De student van Florida State University zette dat momentum voort in zijn derde ronde duel met de Oekraïner Lev Grinberg in de middag en won vier van de eerste vijf holes om een ​​overtuigende voorsprong op te bouwen en uiteindelijk met 5&4 te winnen.

Bigham’s landgenoot, Dominic Clemons, heeft ook een andere zilveren rand in het vizier nadat hij de laatste acht bereikte met een 4&3 overwinning op Walker Cup-speler James Ashfield uit Wales.

Clemons, die dit seizoen een reeks indrukwekkende resultaten heeft behaald in de Amerikaanse college-scene, maakte eerder deze maand een significante intentieverklaring toen hij het Scottish Open Amateur Stroke Play Championship op Muirfield won met een buitengewone 17 slagen voorsprong.

Ashfield had zijn eerste twee partijen gewonnen met een marge van 6&4, maar hij vond zijn meerdere in Clemons, die een overtuigende overwinning behaalde, onderstreept door een birdieputt van 40 voet op de 9e hole, waardoor hij vier holes voor kwam te staan.

De Duitser Laurenz Schiergen versloeg de topkwalificeerder Connor Graham in de tweede ronde, voordat hij een kwartfinaleplaats veiligstelde voor de tweede keer in drie jaar met een overwinning op de eerste extra hole tegen Charlie Forster.

In een hevige strijd had Schiergen een krappe voorsprong van één hole na een stabiele reeks van 15 pars en één birdie, maar een bogey op de 17e hole, pas zijn tweede in twee wedstrijden die dag, stelde Forster in staat gelijk te komen.

De bogey van de Engelsman op de eerste extra hole bleek echter kostbaar, aangezien Schiergen, die erop mikt om pas de tweede Duitser te worden die de finale bereikt na Christian Reimbold in 2000, een kwartfinaleplaats veiligstelde tegen Clemons.

Walker Cup-speler Calum Scott zette zijn goede vorm voort om de hoop op een eerste Schotse overwinning sinds 2014 levend te houden.

In een spannende derde ronde tegen Dylan Shaw-Radford, de 21-jarige, die in 2021 kwartfinalist was op zijn thuisbaan in Nairn, maakte een beslissende late zet en maakte birdies op de 14e en 15e holes om met 3&2 te winnen.

Luke Sample’s uitstekende debuut in het Amateurkampioenschap werd beloond met een plaats in de laatste acht, aangezien de New Yorker Harry Crockett met 5&3 versloeg.

Eerder op de dag had Sample de ambities van Walker Cup-speler Conor Gough gedwarsboomd met een 3&2 overwinning in de tweede ronde.

Sample is de laatste overgebleven speler uit de Verenigde Staten van Amerika nadat de torenhoge Tommy Morrison een bogey maakte op de 18e hole en met één hole verloor van de Engelsman Matthew Dodd-Berry, die zijn 15-jarige broer als caddie heeft.

De Spanjaard Marcel Fonseca, die de IJslander Arni Gunnlaugur Sveinsson met één hole versloeg, en de Deen Jacob Skov Olesen, die na twee extra holes won van Tom Osborne, maken de intrigerende kwartfinaletrekking compleet.

Het Amateurkampioenschap is een van de grootste en meest prestigieuze amateurgolftoernooien ter wereld en heeft een startveld van 288 spelers.

De winnaar van de 36-holes finale van zaterdag zal vrijstellingen verdienen voor The 152nd Open op Royal Troon volgende maand, de US Open, en, traditioneel, een uitnodiging om deel te nemen aan het Masters Tournament.