Ladies Tour

Sofie Bringner met baanrecord aan de leiding en Romy Meekers beste Nederlandse

Geen van de Nederlandse dames wist onder par hun eerste ronde op de Hilversum Golfclub te eindigen. Romy Meekers wist met par op de gedeelde 40e plaats te komen en Anne van Dam staat met +2 helaas 67e. Pasqualle Coffa begon het toernooi met +3 en Lauren Holmet met +4. De amateurs Lynn van der Sluis en Rosanne Boere openden met +7 en +10.

In een zinderende eerste ronde op de Hilversumsche Golf Club wisten de Nederlandse dames helaas niet onder par te eindigen. Romy Meekers liet een stabiele prestatie zien met een score van par, wat haar een gedeelde 40e plaats opleverde. Anne van Dam had een wat lastigere dag met een score van +2, waarmee ze op de 67e plaats terechtkwam. Pasqualle Coffa begon het toernooi met +3 en Lauren Holmet met +4. De amateurs Lynn van der Sluis en Rosanne Boere openden met respectievelijk +7 en +10.

In de verzengende hitte van een broeierige vrijdag in Nederland, ontstond er een golfster die de dag volledig domineerde: de Zweedse Sofie Bringner. Met een verbluffend baanrecord van slechts 64 slagen (-8) nam ze de leiding in de Big Green Egg Open na de eerste dag van het toernooi.

De start van Sofie Bringner (foto) was niets minder dan spectaculair. Ze begon met vijf birdies en snelde naar de top van het klassement. Haar precisie vanaf de tee en haar vermogen om birdiekansen te benutten, gaven haar een duidelijke voorsprong op haar concurrenten.

“Vanaf het begin sloeg ik de bal uitzonderlijk recht en creëerde ik veel kansen voor birdies,” deelde Bringner met een glimlach. “Natuurlijk benutte ik die kansen en vertelde ik mezelf simpelweg: ‘Denk niet te veel na en geniet gewoon van het spel.’ En ja, dat werkte!”

Een enkele bogey op de par-4 6e hole onderbrak kortstondig haar opmars, maar de 26-jarige Zweed herstelde snel met een nieuwe birdie op de par-5 7e hole. Bringner moest drie holes later op dezelfde vastberaden manier reageren toen ze een birdie maakte op de par-4 10e hole, nadat ze eerder een slag had verloren.

Terwijl de zon genadeloos scheen, besloot de Zweedse haar ronde met een reeks birdies op vier van de laatste zes holes, waaronder een indrukwekkende putt van 12 voet op de laatste hole. Hiermee evenaarde ze haar beste ronde ooit op de Ladies European Tour (LET).

“Vandaag was een uitermate plezierige dag om te golfen,” zei Bringner, die eerder al een ronde van 64 noteerde tijdens de Estrella Damm Ladies Open in 2022. “Het leek een groot deel van de tijd vanzelf te gaan, dus ik ben ontzettend blij met mijn prestatie. Ik heb niet vaak mijn driver gebruikt, vooral 3-woods en dergelijke. De baan is erg smal, waardoor het cruciaal is om op de fairways te blijven, omdat de rough behoorlijk onverbiddelijk is. Ik zal proberen rustig te blijven en morgen hetzelfde te presteren.”

Op de gedeelde tweede plaats bevinden zich haar landgenote Sara Kjellker, die een uitmuntende ronde van 67 (-5) liet noteren vlak voordat Bringner de leiding nam, en de Zuid-Afrikaanse Nicole Garcia.

“Ik ben uiterst tevreden met mijn prestatie op dag één,” verkondigde Kjellker, die vorige week nog als negende eindigde op de KPMG Women’s Irish Open. “Mijn slagen vanaf de tee waren nauwkeurig en ik had talloze kansen om op de greens birdies te maken, waarvan ik er gelukkig enkele benutte. Ik voel dat mijn mentale spel sterk was, ik bleef gefocust en had vertrouwen in mijn kunnen. Vorige week heeft absoluut bijgedragen aan mijn zelfverzekerdheid. Toch heb ik het gevoel dat ik vandaag nog een aantal slagen heb laten liggen, dus daar zal ik aan werken in de hoop dat ik morgen mijn slagen net zo strak kan spelen.”

Terwijl Garcia haar putter op haar laatste drie holes tot leven bracht, met birdies op de 7e, 8e en 9e hole (Garcia begon op de 10e hole), wist ze het score van Kjellker te evenaren.

“Het parcours is werkelijk op maat gemaakt voor lage scores,” merkte Garcia op, die ook nog een eagle wist te scoren op de par-5 18e hole, nadat ze de green in slechts twee slagen bereikte. “Gelukkig was mijn putter nog warm van vorige week, toen ik uitstekend putte. Daarom hoopte ik dat het vandaag weer zou werken, en gelukkig deed het dat ook.”

Op een gedeelde vierde plaats staan de Engelse Cara Gainer, de Welshe golfspeelster Chloe Williams, de Australische Kirsten Rudgeley en de Duitse amateur Helen Briem. Laatstgenoemde leverde een opmerkelijke prestatie met een score van 68 (-4), slechts een week voor de start van de PING Junior Solheim Cup.

Maar liefst dertien spelers bevinden zich in een spannende strijd op een gedeelde achtste plaats, met drie slagen onder par, waaronder de titelverdediger en Solheim Cup-vicecaptain Anna Nordqvist. Het belooft een opwindend vervolg van het toernooi te worden, met zoveel getalenteerde golfsters in de strijd om de felbegeerde titel.