Het eerste golfnieuws

Senior Tour: Peter Baker wint Barbados na play-off

Foto door: Phil Inglis/Getty Images

Het was een dramatische laatste dag op Apes Hill voor de afsluiting van de Barbados Legends, gehost door Ian Woosnam. Het openings-evenement van het Legends Tour-seizoen 2024 ontbrak niet aan beweging op het leaderboard en 54 holes waren ook niet genoeg om een winnaar te vinden.

De Zweed Mikael Lundberg had de ronde van de dag en het nieuwe baanrecord met een 65. Hij maakte birdies op twee van de eerste drie holes en maakte er toen nog vijf in een reeks van zes holes rond de draai van de 7e tot de 12e, waardoor hij op dat moment de leiding deelde.

Een paar dropped shots op de terugweg daarna schaadden echter zijn uitdaging en hij zou de week eindigen op -8.

Dat zou dezelfde score zijn als bij de afsluiting van het evenement voor de winnaar van het PGA Championship van 2003, Shaun Micheel. De Amerikaan maakte 68, 67 en vervolgens een zondagse 70 met drie birdies en twee bogeys, terwijl hij een paar slagen achterbleef op zijn medespelers in de laatste drie-bal.

“Ik ben behoorlijk teleurgesteld – ik bedoel, ik putte niet goed. Ik miste drie putts van waarschijnlijk tien voet en ik had een drieputt op hole negen van twintig voet voor par. Ik sloeg goed, maakte een soort van domme bogey op 16.

“Er waren een aantal slagen die ik had die eigenlijk tussen clubs in zaten en ik nam daar goede beslissingen – ik liep niet op de zaken vooruit.

“Het was leuk om in de laatste groep te spelen, het is lang geleden dat ik dat heb gedaan. Dus, het zou altijd moeilijk zijn om Scott Hend te verslaan – hij is een jonge man, hij is pas 50. En Peter heeft natuurlijk heel goed gespeeld en is dat vandaag blijven doen.

“Ik wil meer toernooigolf spelen, weet je, ik heb een paar evenementen – ik heb het PGA, het Senior PGA dat eraan komt en ik heb een kwalificatie voor het US Senior Open.

“Ik ging vrij goed om met de druk – het is lang geleden dat ik in 2003 heb gewonnen. Ik dacht daar vandaag aan, weet je, het maakt niet uit op welke tour je speelt – als je niet hebt gewonnen, is het moeilijk, het is moeilijk om te winnen.

“Het is echter veel leuker dan als eerste afslaan en gewoon proberen 18 holes te spelen om klaar te zijn. Ik speelde voor geld, speelde voor punten, speelde voor ranking en speelde voor andere kansen. Er zijn veel dingen waar ik voor speel en ik speel voor trots.

“Ik speel om mezelf te bewijzen dat ik opnieuw kan winnen. Ik denk dat uiteindelijk de druk misschien een beetje op me heeft ingewerkt en misschien is dat van invloed geweest op mijn putten.”

Scott Hend tekende een 68 en een 66 op Apes Hill in de eerste twee ronden en hij zou de hele laatste dag nek aan nek gaan met Peter Baker.

Twee onder par bij de draai, stond hij gelijk met de man die de vormspeler was op de Legends Tour gedurende het afgelopen jaar.

Maar een bogey op de 10e en een dubbele bogey vijf op de 16e na het vinden van het water – liet hem een lastige taak over.

Baker kwam de laatste dag binnen na opeenvolgende ronden van 67 op de eerste twee dagen. Zijn laatste ronde bracht hem naar de draai met twee onder par en hij stond gelijk voor zijn achter negen tot aan de 18e tee, waar hij een voorsprong van één slag zou hebben op Hend.

Baker’s tee shot op de 18e vond de fairwaybunker en hij miste de fairway met zijn volgende slag, voordat hij de laatste green in drie putts voor par liet liggen. Terwijl Hend de rand van de green in twee bereikte en vervolgens in twee putts de clubhuis in ging met een ronde van 69 – net als Baker – beiden op tien onder par.

Er volgde een play-off, over de 9e hole – Baker maakte par terwijl Hend alleen bogey kon maken, waardoor de man die vorig seizoen vier keer won en de MCB Road to Mauritius-titel claimde – hetzelfde begon in 2024 en een uitdaging neerlegde voor de rest en Baker blij verrast achterliet: “Absoluut briljant! Het was een heel zware dag voor ons en het ging helemaal tot aan het einde, als ik eerlijk ben, dacht ik niet echt dat ik zou winnen. Het was een rare dag van gewoon proberen vol te houden. Ik had niet echt al mijn spel bij me, maar ik probeerde niet te veel fouten te maken.

“Ik kreeg het een beetje goed bij de 18e. Het was een goede par om te maken, maar alles was vandaag moeilijk, dus ik ben echt blij.

“Ik wist dat het echt spannend was en ik voelde gewoon dat het de hele dag tot het einde zou gaan. Of het nou Shaun, Scott of mezelf zou zijn, het was gewoon een goede slag hier of een slechte slag die het verschil zou kunnen maken.

“Ik dacht gewoon als ik een paar goede dagen kan hebben en probeer wat goed golf te spelen, als ik op de laatste dag een kans kan krijgen om te winnen, dan nog beter. Ik had veel steun de hele weg rond – het is geweldig dat ze me hebben gesteund, daar ben ik heel dankbaar voor.”

Voor Hend was het een teleurstellend einde van zijn week. Hij won vorig jaar de WINSTONgolf Senior Open in zijn eerste optreden op de Legends Tour en was ook tweede bij de Vinpearl DIC Vietnam Legends, maar hij is gefrustreerd dat hij Barbados niet verlaat met de trofee: “Er zijn niet veel positieve punten te halen uit dit na het niet winnen, maar ik speelde aardig. Ik liet mezelf in een paar holes in de steek. Peter speelde solide golf en toen, helaas, miste ik een korte par putt op de play-off hole. Dat is golf!”

De prijsuitreiking, op de 19e green van Apes Hill (een leuke eilandgroene par 3 die de leden gebruiken voor beslissende gelijke spelen), zag de toernooihost Ian Woosnam zijn goede vriend de trofee overhandigen, evenals zijn prijs voor het winnen van de MCB Road to Mauritius – een persoonlijk gegraveerd Rolex-horloge.