Reizen

Royal Dornoch in Schotland is de nummer twee van de wereld

ROYAL Dornoch’s Championship Course is gestegen naar de tweede plaats in de prestigieuze tweejaarlijkse ranglijst ‘Golf Digest World’s Greatest Courses’. Het wordt ook beoordeeld als de beste links in Schotland. Golf Digest, gevestigd in de VS, geniet van de grootste distributie van alle golfpublicaties ter wereld.

Royal Dornoch, in de Schotse Hooglanden, ontwikkelt momenteel een nieuw clubhuis van £ 13,9 miljoen en telt af naar het 150-jarig jubileum in 2027. De ranglijst van Golf Digest voor golfbanen buiten de Verenigde Staten wordt opgesteld door een panel van experts van over de hele wereld. . Royal Dornoch stond eerder op de derde plaats, verscholen achter de Nieuw-Zeelandse Tara Iti, ontworpen door de hedendaagse architect Tom Doak.

Alleen Royal County Down in Noord-Ierland heeft nu een hogere rating dan Royal Dornoch. Golf Digest Course architectuurredacteur Derek Duncan merkt de heropleving van op zand gebaseerde courses op. “De ranglijst van dit jaar weerspiegelt een herwaardering van de voordelen van zand en, meer specifiek, van linksgolf. Vroege golfers baanden zich een weg door de gaspeldoorn- en graslandschappen van duinen, ketels, eskers en kustvlaktes, terwijl ze hun ballen achtervolgden en ze holes ontwikkelden die in de loop van de tijd volledig gerealiseerde golfbanen werden. In de nieuwe Golf Digest top 10 staan ​​ook de Old Course, Royal Portrush, Royal Melbourne, Muirfield, Tara Iti, Trump Turnberry, North Berwick en Ballybunion.

“We zijn uiteraard heel blij dat we zo hoog gewaardeerd worden in de Golf Digest-ranglijst, vooral omdat veel van de panelleden nu de opnieuw uitgelijnde 7e en 8e holes zullen hebben ervaren, wat de grootste veranderingen zijn die hier zijn doorgevoerd sinds George Duncan, de Open Kampioen van 1920, hier werkte Eind jaren veertig kwamen er plannen om de Championship Course uit te breiden richting Embo”, zegt Neil Hampton, algemeen directeur van de Royal Dornoch Golf Club. “Golf in Dornoch gaat al meer dan 400 jaar terug en speelt nog steeds een sleutelrol in het leven van de stad en de bredere Hooglanden.”

Tom Mackenzie, van de veelgeprezen architecten Mackenzie en Ebert en al jarenlang clublid, werkte nauw samen met baanmanager Eoin Riddell en zijn greenkeeping-team om ervoor te zorgen dat de veranderingen die bedoeld waren om de baan toekomstbestendig te maken, naadloos zouden aansluiten bij het natuurlijke landschap dat Royal Dornoch is geweest.

Architect Donald Ross

“De legendarische architect Donald Ross, een greenkeeper en onze eerste professional, beschouwde de verbindingen met zijn thuisstad als ‘de mooiste gelegen ter wereld’ en de clubbeheerders hebben daar altijd rekening mee gehouden wanneer er wijzigingen in de al lang bestaande lay-out werden overwogen. .

“We zijn heel blij met de reacties op de opnieuw uitgelijnde holes – inclusief een nauwkeurige replica van de originele 7e green – die het prachtige uitzicht op de Dornoch Firth hebben verbeterd en de klok hebben teruggedraaid om de 8e met twee niveaus te spelen zoals het was bedoeld. ruim 80 jaar geleden.

“Interessant is dat Royal Dornoch en Royal County Down beide de afdruk dragen van Old Tom Morris, wiens diensten eind 19e eeuw door de clubs werden aangevraagd.

“In de jaren tachtig verbouwde Donald Steel Royal County Down en adviseerde hij ons over aspecten van onze Championship Course, waarbij hij de derde tee aanpaste, naast het upgraden van de Struie Course, die op zichzelf een Schotse Top 50-baan is.”

www.royaldornoch.com