DP World Tour

Oostenrijks Open: Joost Luiten start het best van de Nederlanders in Oostenrijk

Met een ronde van 1-onder par is Joost Luiten het Austrian Golf Open dat gespeeld wordt op de golfbaan van de Diamond Country Club begonnen. Luiten staat met deze score op 4 slagen afstand van de leider, de Spanjaard Alejandro Canizares (foto).

Wil Besseling en Darius van Driel opende met een ronde par waar Lars van Meijel helaas met 2-boven par zijn ronde eindigde. Besseling en Van Driel delen de 31e plaats en Van Meijel staat nu 57e. De ronde van twee boven par van Van Meijel was mede te danken aan twee dubbel bogeys die hole op hole 2 en 18 liet noteren en dat zijn beide een par 3 hole.

Martin Kaymer had net als vele andere spelers ook last van de kou dat Oostenrijk tergt maar eindigde zijn ronde op slechts één slag van de leiding.

Kaymer, nog steeds zonder overwinning sinds hij bijna zeven jaar geleden zijn tweede grote titel op de US Open behaalde, wist met vier-onder-68 op 1 slag afstand te komen van Alejandro Canizares. Ook de Amerikaan John Catlin de Zweed Rikard Karlberg en de Zuid-Afrikaan eindigde hun ronde op 4-onder par.

Canizares begon ronde zijn goed met een vroege eagle op de vierde en back-to-back birdies op zeven en acht die hem naar de turn brachten in 32 slagen, en na zijn enige smet van de dag op de 12e, wist hij birdies te maken op twee van de volgende vier holes om zo bovenaan het klassement te komen met vijf onder par.

“Ik ben erg tevreden. Het was moeilijk om gefocust te blijven omdat het zo koud is”, zei Canizares. “Het was moeilijk om de handen te voelen en dat is voor golfers erg belangrijk. Ik denk mijn kracht gewoon was om mijn hoofd bij elke slag te houden, want het best moeilijk wanneer je fysiek en mentaal worstelt om je warm te houden.”

Canizares, wiens laatste European Tour-overwinning iets meer dan zeven jaar geleden was, liep voor op John Catlin, Rikard Karlberg, Jacques Kruyswijk en een opgetogen Kaymer

“De grootste strijd was waarschijnlijk de kou”, zei de Duitser. “Maar over het algemeen speelt de golfbaan best goed, de omstandigheden zijn goed, de greens zijn goed, vooral omdat ik in de ochtend speelde. Ik had een erg leuke flight en we speelden allemaal redelijk. Ik maakte niet veel fouten, dus vier onder dat is best een goede start.

“Ik heb nog nooit op deze golfbaan gespeeld, dus het was erg nieuw voor mij. Ik kon hierheen met de auto vanuit München en Ik heb genoten van de golfbaan, hoewel niet zo op maandag toen het nog sneeuwde!

De Belg Thomas Detry maakte een hole-in-one op de korte zesde hole voor een ronde van twee-onder-70.