Olympische Spelen in Tokio: Xander Schauffele leidt en Hideki Matsuyama tweede!

Xander Schauffele maakte een birdie van dichtbij op zijn laatste hole om met drie-onder en 68 slagen zijn ronde af te sluiten op de Kasumigaseki Country Club. De Amerikaan ging daarmee naar 14-onder en heeft één slag voorsprong op de thuisfavoriet Hideki Matsuyama (foto).

Paul Casey van Team GB staat binnen twee slagen van de leiding op weg naar de laatste ronde van de Olympische golfcompetitie voor heren. Het Ierse team staat met Rory McIlroy drie slagen terug en Tommy Fleetwood en Shane Lowry staan beide in de top-10.

Casey staat op een gedeelde derde plaats naast Carlos Ortiz, nadat hij zijn derde ronde met 66 slagen met back-to-back birdies eindigde. McIlroy staat dus drie slagen achter staat op een gedeelde vijfde plaats en is zeker nog in de race om een medaille te winnen voor Team Ierland.

De Masters-kampioen Matsuyama herstelde zich van een bogey in het begin van zijn ronde om vervolgens vijf birdies te maken en op een slag van de voorsprong te komen, terwijl Casey, die op vier van zijn eerste zeven holes een birdie maakte, naar een potentiële medaille plek ging toen Ortiz op het laatste moment een slag terug leverde om naar 12-onder te gaan.

McIlroy kwam terug van een drie-putt bogey op de 16e om direct de hole erna weer birdie te maken. De 17e kan door veel spelers in ene gehaald worden. McIlroy deelt zijn vijfde plek samen met de Chileense Mito Pereira, de Colombiaan Sebastian Munoz en de leider na de eerste ronde Sepp Straka

Tommy Fleetwood maakte zeven birdies in een stuk van negen holes rond de turn op weg naar een derde ronde van 64 slagen waarmee hij in de top-10 en binnen en vier slagen van de leiding staat. Shane Lowry kwam op 10-onder na vijf birdies te hebben gemengd met twee bogeys op weg naar een drie-onder 68.

Open kampioen Collin Morikawa behoort tot de groep van 11 spelers die op 7-onder staan waaronder ook Sungjae Im, die zijn ronde van de dag met 63 slagen eindigde, terwijl het Amerikaanse duo Patrick Reed en Justin Thomas beide 10 slagen achter staan op de 38e plaats.