KLM Open 2024

Nederlands toptrio is klaar voor het KLM Open

'De baan is een flinke uitdaging’

Joost Luiten probeert al vanaf 2016 voor de derde keer het KLM Open te winnen. Ook dit jaar komt hij niet voor minder naar The International. Maar daarin staat de Nederlander niet alleen natuurlijk. “De fairways raken én de greens, dat is hier wel de sleutel deze week”, vonden Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing elkaar in een eensluidende conclusie.

Vandaag betraden Joost Luiten, Darius van Driel en Daan Huizing, op dit moment de drie vaandeldragers van het Nederlandse golf op de DP World Tour, het podium voor de ‘traditionele’ persconferentie op dinsdag.
Alleen Luiten speelde het KLM Open al eens op The International, tijdens de enige editie in Amsterdam in 2019. Hij eindigde toen in de top-10.

Doosje ballen
Van Driel herinnerde zich nog een jeugdtoernooi uit een ver verleden op de baan van deze week. “Maar volgens mij kwam ik met niet meer dan een doosje ballen thuis en niet een heel goede uitslag.”
Dit jaar hoopt hij in elk geval op veel meer. Met een goede uitslag zou hij zich bijvoorbeeld ook zo maar kunnen plaatsen voor The Open. Die uitgangspositie heeft hij onder meer te danken aan zijn overwinning in Kenia eerder dit seizoen. “Als ik me via het KLM Open zou kunnen kwalificeren voor mijn eerste major, zou daarmee een droom uitkomen.”

Voorbereiding
Daan Huizing is nog nauwelijks bekend met de baan, bekende hij. “Ik heb hier eigenlijk nooit gewoon een rondje gespeeld, anders dan op The Dutch. Daar had ik al veel rondjes in de benen toen het KLM Open er naartoe verhuisde. Ik hoefde er niet veel na te denken over lijntjes op de green.”
Toch ziet hij het niet als een nadeel. “Het voelt een beetje alsof ik deze week een baan in het buitenland speel, maar dat is niet erg. De baan is toch nu pas zoals-ie tijdens het toernooi is, dus heeft zes weken van tevoren de baan spelen ook niet zo heel veel zin. Ik bereid me gewoon vanaf de eerste dag van de week goed voor.”

Rough
Na de kennismaking met de baan in zijn huidige staat, zijn de drie het erover eens dat The International deze week een uitdaging is. Luiten: “In vergelijking met 2019 heb ik de indruk dat de set-up redelijk hetzelfde is, op de ingekorte hole 11 vanwege Beat the Pro na, maar dat ze rond de bunkers het gras iets hoger hebben laten groeien. Aangezien het wat natter is geweest en zal zijn dan in 2019, moet je dus niet in de rough terechtkomen.”

Volgens Van Driel past dat wel in zijn ‘straatje’. “We spelen niet meer zo vaak op banen, waar accuratesse wordt beloond en hier moet je met je afslag echt wel recht zijn. En dat ben ik doorgaans wel.”
Dat en alert zijn rond de greens, aldus Luiten. “Want ook daar zal het nog zacht zijn en dat maakt het een stukje lastiger.”

Spotters
Hopelijk, merkte Huizing nog op, zijn er genoeg spotters in de baan, die meehelpen om de ballen in de rough te vinden. Die zijn er voldoende, stelde toernooidirecteur Daan Slooter hem gerust. Huizings beste resultaat in het KLM Open is een 29ste plaats (2023). Hij maakt er geen geheim van dat winnen in eigen land ‘voor ons Nederlanders gelijk staat aan het kaliber Brits Open. Natuurlijk denk je daar wel eens aan, maar mijn eerste doel is om relaxt de week in te gaan en daar niet te veel druk op te leggen.”

Dertien Nederlanders
In totaal doen er dertien Nederlanders mee aan de 104de editie van het KLM Open. Naast Luiten, Van Driel en Huizing zijn dat de tourprofessionals Wil Besseling, Lars van Meijel, Kiet van der Weele, Lars Keunen, Mike Toorop en Vince van Veen en de amateurs Benjamin Reuter, Jack Ingham, Lars van der Vight en Ian Groenendijk, met 17 jaar de jongste Nederlander in het deelnemersveld.

Over het KLM Open
De 104de editie van het KLM Open vindt plaats van 20 tot en met 23 juni 2024 op The International Golf bij Amsterdam. Het toernooi wordt georganiseerd door TIG Sports en ondersteund door partners KLM en TCS Consultancy.