Het eerste golfnieuws

Connor Graham leidt in het 129e amateur Championship: Nevill Ruiter beste Nederlander

Connor Graham (c) R&A

De Schot Connor Graham staat stevig overeind na een uitdagende dag om als beste qualifier te eindigen in het 129ste Amateur Kampioenschap in Ballyliffin. De 17-jarige uit Blairgowrie, die de 288-koppige groep aanvoerde na een openingsronde van 65 op Ballyliffin’s Old Course, versterkte zijn positie aan de top met een ronde van 71 (-1) op de Glashedy Links en kwam daarmee op 7-onder voor het toernooi. Hij heeft drie slagen voorsprong op de Noor Michael Alexander Mjaaseth.

De Zuid-Afrikaan Ben van Wyk, die vorig jaar de beste qualifier was in het Kampioenschap, klom op het leaderboard naar de derde plaats met een score van drie onder par (67) op de Glashedy Links.

Graham, een voormalig winnaar van The R&A Junior Open, zal nu proberen zijn groeiende momentum mee te nemen naar de matchplay fase, waarin hij hoopt de vierde speler te worden na Philip Parkin, Warren Bladon en Matteo Manassero die de qualifier wint en vervolgens de titel pakt.

De Nederlanders

Nevill Ruiter klom met 73 en 71 slagen (+1) naar de 21e plek. Bob  van der Voort kwam met 70 en 76 slagen op +3 en staat daarmee 60e en haalde eveneens de cut.  voor Denny Kloeth en Jerry Li (+6) , Tim van der Steen (+7), Abel Derksen (+8), Loran Appel (+10), Thijmen Batens (+12) en Jim Woudenberg (+25) was het toernooi voorbij.

De kwalificatiegrens voor de beste 64 spelers en ties viel op drie boven par. Met 19 spelers, waaronder de Spanjaard Jose Luis Ballester Bario die zijn laatste drie holes birdiede,

Richard Teder uit Estland, de kwartfinalist van vorig jaar op Hillside, Walker Cup-speler Jack Bigham en recente St Andrews Link Trophy kampioen Sebastian Cave gingen allen door. Opmerkelijke spelers die buiten de boot vielen, waren de hoogst gerangschikte speler Christiaan Maas uit Zuid-Afrika, voormalige Walker Cup-spelers Matthew McClean en Liam Nolan evenals de R&A Boys’ Amateur kampioen Kris Kim.

De winnaar van de 36-holes Finale op zaterdag zal vrijstellingen verdienen voor The 152nd Open op Royal Troon volgende maand, de US Open, en traditioneel een uitnodiging voor het Masters Tournament.

Het Amateur Kampioenschap is een van de grootste en meest prestigieuze amateurkampioenschappen ter wereld en heeft een startlijst van 288 spelers.

Het eerste Amateur Championship werd gehouden in Hoylake in 1885, waar 44 spelers van 12 clubs deelnamen. Enkele van de grootste namen in de golfwereld hebben het evenement gewonnen, waaronder Bobby Jones, José María Olazábal en Sergio Garcia.

Bekijk stroke play scores van The Amateur Championship hier.