Column McThoth

Met golf ben je je eigen scheids!

Wij golfers staan ’s ochtends voor de spiegel met de kin naar voren, we kijken naar ons evenbeeld en met trots kunnen wij zeggen; “Ik ben een eerlijke golfer”! Alle lezers van dit verhaaltje zullen dit dan ook beamen. Maar dat moet ook wel want golf is enige sport waar je je eigen scheids bent en zo hoort het nou eenmaal. “Je neemt jezelf toch niet in de maling”. En deze bevestiging van jezelf niet in de maling nemen wordt namelijk heel veel gedeeld op het terras van menig golfbaan. En mijn flightgenoot van elke zondagmorgen is ook zo’n eerlijke eigen scheids! Dat weet ik zeker, eeeuuuhh ik denk dat ik dat zeker weet.

Maar tijdens de clubwedstrijden wordt er wel erg veel gesjoemeld, is diezelfde terugkerende opmerking op datzelfde terras. Dat kan toch eigenlijk niet? Maar die terugkerende verdachtmakingen komen toch niet uit de lucht vallen? Want waar rook is vuur, toch?

Bijna elk Zuid Amerikaans land gaat ten onder aan corruptie. Maffiapraktijken blijken onuitroeibaar. Verkiezingen zijn in de meeste landen gemanipuleerd. Panama papers komen niet als een verrassing. Witteboordencriminelen ontspringen de dans en vertoeven in Dubai. Scams vind je op elk apparaat waarmee je online kunt gaan. Zelfs een pandemie wordt aangegrepen met foute mondkapjes transacties om eigen financieel voordeel te behalen. Platini en Blatter blijven schaamteloos ontkennen dat er frauduleuze betalingen zijn geweest. Sporters gokken op eigen wedstrijden. Bij wielrennen worden etappes in de Tour aan de winnaar gegeven als dank voor speciale diensten. Banken doen hun uiterste best om phishing te voorkomen en u gaat ervan uit dat uw matchplay tegenstander eerlijk zijn balletje dropt?

De VS vraagt de Zwitserse justitie vraagt om de uitlevering van 7 functionarissen van de FIFA, matchfixing is meer regel dan uitzondering, een elektromotor bleek bij het veldrijden in een fiets van een Belgische wielrenster verstopt, alle Russische sporters zijn verplicht om een dosis meldonium bij het ontbijt te nemen en denkt u dat bij de NGF-competitie spelers nooit hun ‘lie’ stiekem verbeteren?

Het WK voetbal wordt gewoon in Qatar gespeeld. Amerikaanse topsporters (Carl Lewis, Lance Armstrong, Marion Jones) zijn van hun voetstuk gevallen. Bij de dopingautoriteiten bleken stalen met urine zomaar ineens verdwenen. Groenewegen knalt Jakobsen in de boarding met de eindstreep in het vizieren. Uw matchplay tegenstander vindt zijn bal in de bosjes op een polletje met ruime doorgang naar de green en kan een volledige swing maken, tot drie keer aan toe?

Ik raad u aan, lees het boek; ‘Het enige nadeel van de eigen scheids is de prijsuitreiking’. (Bron: McThoth, 14 holes met Cruyff, 2012, 3e druk).

Elke overwinning, klein of groot, komt altijd tot stand door heimelijke valsheid te betichten. (Bron: Brieven van Machiavelli aan Paus Paulus II).

De aard van de golfende mens is op basis van zijn genetische oorsprong altijd manipulatief, corruptief en de drang om de tegenstander te bedotten, te slachten, in de luren te leggen, op te lichten, uit te buiten en het onderspit te laten delven is onmiskenbaar groot. Tel daarbij op dat de golfregels voor niemand volledig te begrijpen zijn en op regelmatige basis onderhevig zijn aan gekmakende veranderingen. Ook de hoeveelheid van alle golfregels overtreffen alle regels van alle sporten tezamen. Het is dan ook een godswonder dat bij bijna elke flight van 4 golfers alle golfers levend op de 18e green aankomen.

Let wel. Ik pleit niet voor een scheids, ik pleit niet voor vereenvoudigde golfregels, ik pleit ook niet voor controle. Nee, ik pleit zeker voor die eigen scheids omdat hij bijdraagt aan het besef dat eerlijk spel je als mens meer vreugde geeft. Enne, je kijkt wat lekkerder in de spiegel ’s ochtends, toch?

Eerlijkheid gebied mij te vermelden dat ik lange tijd een diepgewortelde en intense hekel had aan die NGF-competitie! Al die opgeklopte poeha, die vooroorlogse overtuiging dat gratis voorspelen normaal is, al die uitermate lelijke uniforme gekleurde sweaters, al dat quasi serieuze gedoe alsof het ook maar iets voorstelt en vooral de aanslag op starttijden voor greenfeespelers waren daarvoor de belangrijkste argumenten.

Nu ik twee keer zelf heb meegedaan moet ik daarop terugkomen. Ik schaam me nu diep voor mijn voormalig ongenuanceerde vooroordeel. Ik ga hier dus met de billen bloot (dat is natuurlijk een gezegde in figuurlijke zin, de letterlijke variant geniet niet de voorkeur, zeker voor de meer visueel ingestelde lezer)

 Mijn God, wat is dat leuk die NGF-competitie! Dat teamgevoel, de oefenwedstrijden, het oppoetsen van het materiaal, de bespiegelingen van de opstelling en vooral de gezelligheid na de wedstrijd is geweldig. Okay, tijdens de competitie zeikt de tegenstander natuurlijk het restaurant af, de buffer van starttijden is onvoldoende, het is niet voor te stellen dat er ook maar één handicap naar eerlijkheid is opgegeven, de baan is niet goed onderhouden, de greens zijn te hobbelig en hoe zit het nou met het betalen van die lunch. Is het vrij drinken achteraf voor iedereen of krijgen we een paar consumptiebonnen? Dat hoort er nou eenmaal bij. Maar het mooiste van de NGF-competitie is de één op één discussiewedstrijd waar de twee eigen scheidsen elkaar betwisten. Het schaamteloos bediscussiëren van de regels en de interpretatie ervan is het meest verheven onderdeel van de wedstrijd waar men list en bedrog nimmer achterwege zal laten om die overwinning te behalen.

Maar vechtende golfers zul je nooit tegenkomen, golf is geen voetbal, kom nou toch !!

McThoth