KLM Open 2024

Korhonen klassementsleider in KLM Open, Luiten in achtervolging

Kunnen de Nederlanders nog richting de top 5 klimmen?

Lars van der Vight (fotograaf Golfsupport.nl)

Op dag twee van het KLM Open waren de ‘gelukkige’ spelers, de golfers die vroeg de baan ingingen. De Fin Mikko Korhonen, die in de ochtend in goede condities startte, leidt na 36 holes met een score van 10 onder. Dankzij het regenachtige weer in de middag veranderde daarna weinig meer in de ranglijst. De hoop op Nederlands succes is nog niet vervlogen. Zes landgenoten, inclusief KLM Open ambassadeur Joost Luiten, zijn er dit weekeinde bij.

Korhonen heeft serieuze internationale concurrentie in de strijd om de titel in het 104de KLM Open. Toppers als Matt Wallace, Matti Schmid, Rasmus Højgaard, Matteo Manassero, Ross Fischer weten ook allemaal ook wat winnen is en staan vlak achter Korhonen.

Aansluiting
Van de zes Nederlanders die het weekeinde halen, staat Joost Luiten er het beste voor. Toch had de tweevoudig winnaar van het toernooi een lastige tweede dag van het toernooi. “Anders dan gisteren was ik niet goed vanaf de tee en dan kun je de problemen zien aankomen. Op de eerste holes redde ik me daar nog uit, maar juist op de lastige holes hadden we ook nog met de regen te maken. Ik zat helaas aan de verkeerde van de loting, maar je weet dat dit er ook bij hoort.”

Luiten kwam toch nog onder par binnen en met een score van -4. De achterstand op Korhonen bedraagt zes slagen. Met nog 36 holes te spelen is dat niet iets om van te schrikken. “Maar morgen eerst maar kijken of we aansluiting met de top-10 kunnen vinden en daarna kijken we wel verder.”

Beste amateur is Nederlander
Lars van der Vight tekende vandaag voor een opvallende prestatie. De 21-jarige Brabander haalde als amateur de cut op het KM Open voor het tweede jaar op rij. Een prestatie van formaat. Met drie birdies op de tweede negen speelde hij zich knap het weekeinde in. Daarmee is Van der Vight nu al verzekerd van de prijs voor de beste amateur.

“Mijn spel van tee tot green was serieus goed. Mooi dat ik me in de tweede helft van de ronde weer in het weekeinde kon spelen. Ik sta het hele jaar goed te golfen en maak weinig grote fouten. Ik zou eerlijk gezegd teleurgesteld zijn als ik hier de cut niet had gehaald,” zegt Van der Vight.

Momentum
Daan Huizing was een van de twee Nederlanders die nog net de cut haalde. Hij wist dat op de laatste hole een birdie nodig was. “We moesten op hole 17 lang wachten en dat kwam mij na twee bogeys op rij niet slecht uit. Daar kon ik even mijn hoofd leegmaken.”

Wil Besseling had ook aan level par na 36 holes net genoeg. “Ik ben blij met hoe ik heb gespeeld. Ook de missers waren eigenlijk goede ballen, zodat ik het momentum kon vasthouden. Ik heb deze week weer een stap gemaakt naar waar ik naartoe wil.”

Problemen
Eerder op de dag waren Lars van Meijel en Wouter de Vries al met een prima ronde van 69 slagen binnengekomen. De Vries beschouwt zichzelf als golfnomade die overal waar hij de kans krijgt zijn geluk beproeft. Hij heeft voorgenomen dit jaar nog alles uit zijn ‘carrière’ te halen. De kans in het KLM Open viel deze week enigszins uit de lucht. Hij kwam als tweede reserve gelukkigerwijs in het toernooi. “Maar ik wil er het beste van maken. Ik heb voor het eerst in mijn leven een puttingcoach ingehuurd en durf nog niet te beweren dat die keuze echt werkt, maar lekker gaat het wel.”

Van Meijel was uiteraard ook tevreden met zijn ronde. “Een goede ronde, niks geks. Je moet ook niks geks doen op een baan waar je makkelijk in de problemen kan komen. En er zit nog meer in.”

Negen naar huis
Van de vijftien Nederlandse spelers die donderdag aan het KLM Open begonnen, moeten er negen naar huis. Naast Van Driel zijn dat Kiet van der Weele, Vince van Veen, Lars Keunen, Mike Toorop, Jack Ingham, Benjamin Reuter, Aydan Verdonk en de pas 17-jarige amateur, Ian Groenendijk.

Over het KLM Open
De 104de editie van het KLM Open vindt plaats van 20 tot en met 23 juni 2024 op The International Golf bij Amsterdam. Het toernooi wordt georganiseerd door TIG Sports ondersteund door partners KLM en Tata Consultancy Services (TCS).

Zes Nederlanders door naar het weekend van het KLM Open